Ferenc pápa a Szentföldön: lépés a keresztény egység felé

2014. május 25., vasárnap 22:34, frissítve: hétfő 11:48

Ferenc pápa vasárnap este a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával közös imával emlékezett VI. Pál pápa és I. Athénagorasz konstantinápolyi pátriárka ötven évvel ezelőtti történelmi találkozójára.

A tel-avivi Ben Gurion repülőtéren tartott hivatalos izraeli fogadtatást követően helikopteren Jeruzsálembe utazott a római katolikus egyház feje, ahol elsőként Nir Barkat, a város polgármestere üdvözölte városi vezetők, a Jeruzsálemi Héber Egyetem és a Hadassza kórház elnöke, valamint arab és zsidó gyermekek kíséretében.

A pápa az óvárosban rövid megbeszélést folytatott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával. A vatikáni rádió jelentése szerint a két egyházfő megállapodást írt alá, melyben ígéretet tettek arra, hogy „tovább haladnak a katolikus és az ortodox egyházak egyesülésének útján”.

A Szentföldön
– Ferenc pápa délutáni frappáns mondata Izraelhez és az arabokhoz.

– Az út eddigi eseményeiről ITT olvashat.

– Ferenc pápa vigasztalni érkezett a Szentföldre. HÁTTÉR

Később számos keresztény egyházi vezetővel együtt a Jézus keresztre feszítésének és sziklasírjának hagyomány szerinti helyszínén felépült Szent Sír-bazilikába mentek, ahol ökumenikus imán vettek részt.

Ferenc pápa csókja

A katolikus és a keleti kereszténység két legfontosabb vezetője megcsókolta a templomban lévő követ, ahol a keresztre feszítés után Jézus testét kiterítették. Ferenc pápa a Szent Sírnál összegyűlteknek kijelentette, hogy „azonos a keresztények vére”. A keresztények „tragikus” megosztottsága kapcsán pedig azt hangsúlyozta, hogy „a nézeteltérések nem tántorítanak el minket és nem bénítják meg utunkat az egyesítéshez”.

A templomi szertartás után a pátriárkák és a püspökök közös vacsorája zárja a pápai zarándoklat második napját a jeruzsálemi latin pátriárka palotájának pápai szárnyában.

Ferenc pápa szentföldi zarándoklatának harmadik, utolsó napján hétfőn a Jeruzsálem óvárosában lévő Szikladómot tekinti meg a város főmuftijának kíséretében, majd a zsidó hagyomány szerint elhelyezi céduláját a siratófalnál. Virágot helyez el az Izraelt megálmodó Herzl Tivadar sírján, találkozik az ország két főrabbijával, valamint az állam- és a kormányfővel.

A katolikus egyházfő ismét megbeszéléseket folytat I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkával, találkozik papokkal és papnövedékekkel, majd misét mutat be az Utolsó Vacsora termében, s végül este hazaindul Rómába.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.