Ferenc pápa: Bocsánatot kellene kérni a melegektől

2016. június 27., hétfő 14:41, frissítve: hétfő 16:38

„A katolikus egyháznak, vagyis a keresztény embereknek bocsánatot kellene kérniük a melegektől” – jelentette ki a katolikus egyházfő újságírók előtt Örményországból hazafelé a pápai repülőgépen vasárnap.

Ferenc pápa felidézte a katolikus egyház tanítását: nem szabad kirekeszteni a melegeket, hanem el kell fogadni és a hitükben támogatni kell őket. A pápát azután kérdezték a homoszexuálisokról, hogy egy német püspök korábban arról beszélt, az egyháznak bocsánatot kellene kérnie, mert „nagyon elutasító” hangokat ütött meg a melegekkel kapcsolatban.

„Az egyháznak nemcsak a homoszexuálisoktól kell bocsánatot kérnie, hanem a szegényektől, a kizsákmányolt nőktől, a munkára kényszerített gyerekektől is. Továbbá bocsánatot kell kérnünk azért is, mert annyi fegyvert megáldottunk” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő vasárnap.

„Ki vagyok én, hogy elítéljem?”

A melegek megítélésében korábban mérföldkőnek számított Ferenc pápa 2013-as kijelentése, miszerint „Ha egy ember meleg, keresi Istent, és jó szándékú, ki vagyok én, hogy elítéljem?” A pápa ezzel nem változtatott azon az egyházi állásponton, hogy a homoszexuális aktus bűnös cselekedet, azonban könyörületességre szólított a kirekesztett melegekkel.

Egyes egyházi személyek nagy áttörésnek tartják Ferenc pápa most elhangzott szavait. Bár II. János Pál 2000-ben már több hátrányos helyzetű csoporttól – a zsidóktól, az indián őslakosoktól, menekültektől, a nőktől – kért bocsánatot, az lmbt-közösségre eddig egy pápa sem gondolt. De a pápa nem válogat, elsősorban azért, mert a megbocsátás a legalapvetőbb része a keresztény életnek, másodszor: az egyházban nincs más csoport, amely annyira kirekesztettnek érezné magát, mint az lmbt-közösség.

A meleg közösségek már korábban üdvözölték Ferenc pápa szavait és gondolatait, miközben egyes  konzervatív katolikusok kritizálták a megjegyzéseiért.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A pápa most az újságíróknak elmondta azt is: minden országnak más a kultúrája és más hagyományokat tisztel, ezért egyesek túl soknak tartják a melegfelvonulásokat.

A meleg büszkeség napját világszerte megünneplik a homoszexuálisok. Magyarországon múlt csütörtökön vette kezdetét a 21. Budapest Pride fesztivál, mely július 2-án felvonulással zárul.

A brit kilépés is szóba került

Az örményországi látogatásáról hazatérő pápa a bocsánatkérés mellett a brexit kapcsán is kifejtette véleményét az újságíróknak. Az egyházfő szerint a kilépés melletti brit népszavazás egyértelműsítette: „valami nem működik ebben a lomha unióban”. A működési zavarok jeleiként megemlítette a nagyarányú munkanélküliséget és a gazdasági stagnálást is – derül ki az MTI tudósításából.

A pápa arról beszélt, hogy az EU-nak újra fel kell fedeznie gyökérzetében rejtőző erejét, találékonyan olyan egészséges egyenetlenséget kell teremtenie, amely nagyobb függetlenséget és szabadságot ad tagországainak. A katolikus egyház vezetője hozzátette: „Ami kulcsfontosságú: kreativitással felszítani az akaratot az együtt maradásra.”

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.