Ferenc pápa, nem pedig I. Ferenc az új szentatya neve

2013. március 14., csütörtök 14:22, frissítve: csütörtök 14:22

Egyszerűen Ferenc pápa, nem I. Ferenc az új szentatya megnevezése – tette egyértelművé csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

„Ahogy már mindannyian nagyon vártuk, március 13-án este megválasztották a pápát; igen meg voltunk lepve a személyén, de ez pozitív meglepetés volt” – hangsúlyozta a konklávé befejezése utáni napon sajtótájékoztatón, több száz újságíró előtt Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Öltözködésével mind nagyobb egyszerűséget kívánt sugallni első megjelenése alkalmával, ehhez a vatikáni fősajtós pedig még azt az igen fontos információt is hozzáillesztette: Ferenc pápa, nem pedig I. Ferenc pápa az új szentatya neve.

A legfontosabb információkat olasz, angol és spanyol nyelven kívül franciául is elmondták, „mivel a pápa Francois”, tette hozzá a szóvivői közléshez Lombardi munkatársa, Thomas Rosica. Az új pápa megválasztása után egy speciálisan neki készített autóval hagyta el a Sixtus-kápolna környékét és vonult vissza a Szent Márta-házba, ahol fürdőt vett. Első étkezései igen-igen szerényen zajlottak a közlés szerint.

Ferenc programjába azonnal felvették a Castel Gandolfó-i látogatást, ahol az argentin pápa elődjével tud találkozni. A tájékoztatón szinte percről percre elregélték a szentatya működésének első 18 óráját, olyan apró részletekig is, hogy csomagjai hurcolásába maga is beszállt, külön köszöntve a rá vigyázó rendőröket. Lombardi közlése szerint csütörtökön öt órakor a konklávé eredményességért hálát adó, olasz nyelvű szentmisére gyűlnek a bíborosok a Sixtus-kápolnába, s televízión több nyelven is követhető lesz a szertartás az ígéretek szerint. Kedden 9.30-kor lesz a pápa első nyilvános szentmiséje és beiktatása a Szent Péter téren, ahová teljesen szabad a belépés, százezreket várnak.

A másfél órásra beharangozott sajtótájékoztatón kifejezetten a megkönnyebbültség hangulata uralkodott.

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.