Ferrari a nappaliban, avagy zűrös olaszok Kelet-Szlovákiában

2018. március 1., csütörtök 20:38, frissítve: péntek 11:25

Diego Roda nem a rejtőzködő milliárdosok táborát erősíti. A kelet-szlovákiai Nagymihályban (Michalovce) épült fényűző rezidenciájának garázsában tárolt négy tűzpiros Ferrariját büszkén szokta mutogatni a helyi újságíróknak. Több interjúban is eldicsekedett vele, hogy egyenként több mint egymillió euróból vásárolt autói értéke pár év alatt megduplázódott, mivel az olasz autógyár alacsony szériájú modelljeiből választott. Diego Roda inkább a magyarországi autópályákat szereti, itt próbálgatja az autócsodákat, és nagyon elégedett lesz, ha végre Pesttől egészen Kassáig fog érni a sztráda.

Egyébként ő volt az az illető, aki 2015 őszén alaposan összetörte sportautójának jobb elejét a Váci úton. Épp a szervizből vitte volna haza, de állítása szerint megcsúszott egy olajfolton. Akciója szerencsére amatőr videón is megtekinthető. Az ártatlan bulvárinterjúkból eddig csak az derült ki, hogy Roda a nappalijába is be tud állni luxusjárműveivel, de hogy vagyonát honnan szerezte, az már kevésbé. Csak annyit árult el, hogy számos cége van. Valójában nagyon nagyban utazik, 2012-től 2017-ig biogázerőművek létesítésére szerzett 8,3 millió euró uniós támogatást. Itt például az tekinthető meg, mennyire elégedetten rágcsálja szivarját a volán mögött, miközben 9000-es fordulatig nyomja üresben a Ferrarinak. Itt pedig a pesti Arany János utcában gyorsul. 

Ám Ján Kuciak újságíró múlt csütörtöki meggyilkolása alaposan felforgatta életét, és már országos szinten érdeklődik utána a média. És nemcsak a média, csütörtökön kiterjedt razziát tartott a rendőrség Nagymihályban és a nem messze lévő Tőketerebesen (Trebisov). Az ellenőrzések és házkutatások során Rodával együtt hat olasz állampolgárt vettek őrizetbe, közöttük ott van Antonino Vadala, a Kuciak utolsó tényfeltáró cikkében központi szerepet betöltő olasz vállalkozó. A rendőrök kábítószert, töltényeket, szúró- és vágófegyvereket, valamint egy maroklőfegyvert is lefoglaltak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint a 27 évesen meggyilkolt Kuciak cikkéből kiderült, a calabriai 'Ndrangheta maffiacsoport szlovákiai meghosszabbított karjaként Vadala az érdekhálózatok kiépítésének mestere. Fiának közös cége van a tőketerebesi ügyész fiáéval, nem meglepő módon ez a cég is vastagon benne volt uniós támogatások eltérítésében. Egy rokona, a szintén Szlovákiában tevékenykedő Sebastiano Vadala zsarolásért állt már bíróság előtt. A család zsarolással vett művelés alá illetéktelenül földeket, és vett fel utánuk vaskos uniós támogatásokat.

 
Diego Roda garázsa
Facebook
 

Tevékenységüket fenyegetés, zsarolás, kényszerítés, lefizetett tanúk és pár bírósági tárgyalás gazdagítja. Vadala legnagyobb beépülési hadművelete egyébként a pozsonyi kormányt célozta, mégpedig sikerrel. Közös cége volt Mária Troskovával, az egykor még modellkedéssel is foglalkozó fiatal hölggyel, aki hihetetlen karriert befutva ma Robert Fico kormányfő tanácsadójaként dolgozik. A Sme pozsonyi napilap eközben megszólaltatta Antonio Nicaso maffiaszakértőt, aki azt a nyugtalanító információt közölte, miszerint nemcsak a hírhedt 'Ndrangheta tagjai fészkelték be magukat Kelet-Szlovákiába. 

A szlovák ellenzék hangosan követeli a belügyminiszter és a rendőrfőkapitány lemondását. Egy tárcavezető már amúgy is belebukott a botrányba, Marek Madaric kulturális miniszter erkölcsi okokkal magyarázta, miért nem képes tovább ellátni feladatát. A kormányon belüli feszültség tapintható, a csütörtöki kormányülés után a miniszterek a hátsó ajtón menekültek el a média munkatársai elől.  

A nyomozás a lehető legnagyobb erők bevonásával folyik, a belügyminiszter tájékoztatása szerint a szlovák szervek felvették a kapcsolatot az Europollal és a brit Scotland Yarddal. Mivel uniós kifizetéseket is érintő ügyről van szó, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is jelezte, hogy követi a felszínre kerülő információkat. 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.