Fico: Ezt Orbán Viktornak is elmondom

WL

2012. április 6., péntek 16:53, frissítve: péntek 17:25

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a szlovák–magyar kapcsolatokat az új pozsonyi kormány hivatalba lépése után nem lehet nulláról kezdeni, ahogy azt a magyar fél hangoztatja.

„Ebből a nyilatkozatból az következik, mintha valakinek valamiért meg kellene bocsátania nekünk. Én ezt nem így látom. Minden kapcsolatnak megvan a történelme. Nem érdekem, hogy vájkáljunk a történelemben, de valamilyen tanulság mindig származik belőle. Számos gazdasági, társadalmi és pénzügyi feladat vár ránk, amelyekben Magyarországgal mint déli partnerünkkel, akivel érdekünk a jó kapcsolat, nagyon hatékonyan együtt tudunk működni” – jelentette ki Fico abban az interjúban, amelyet a Právo című cseh baloldali napilap közölt pénteken.

Arra a felvetésre, hogy a szlovák kormány tehát inkább a „konfliktusmentes” témákat fogja előtérbe helyezni, a héten hivatalba lépett régi-új szlovák kormányfő kifejtette: „Nincs értelme olyan témákat helyezni előtérbe, amelyek lehetetlenné tennék az együttműködést. Ha nem érzünk valami olyasmit, ami nemzeti és állami érdekeinket érintené, ami minket mint Szlovákiát, szlovák nemzetet és a Szlovákiában élő más állampolgárokat zavarna, akkor minden energiánkat a jó baráti és a kölcsönösen előnyös kapcsolatok fejlesztésére összpontosítjuk. Ezt Orbán Viktor miniszterelnöknek is elmondom. Első ízben áprilisban Lengyelországban a V4-ek, a balti államok és Kína tárgyalásain találkozunk.”

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Robert Fico által kilátásba helyezett gazdaságpolitikai lépések kísértetiesen hasonlítanak a magyarországi nem szokványos intézkedésekhez: megadóztatják a multikat és egy, a chipsadóhoz hasonló adófajta bevezetésén gondolkodnak.

 

Orbán Viktor szerdán levélben gratulált Robert Ficónak a Szlovák Köztársaság miniszterelnökévé történt kinevezéséhez; a magyar kormányfő reményének adott hangot, hogy a két ország együttműködésének megerősítése hozzájárul az európai gazdasági kihívások sikeres kezeléséhez.

A szlovák kormányfő ugyanakkor az interjúban megerősítette, hogy első külföldi útja a hagyományoknak megfelelően Prágába fog vezetni. A látogatás előkészítése már meg is kezdődött. Fico leszögezte: jelképes látogatásról van szó. Találkozni akar a cseh kormányfővel, hogy megerősítsék: Prága és Pozsony kapcsolatai meghaladják a nemzetközileg megszokott szintet. Csehország és Szlovákia 1918 és 1992 között Csehszlovákia néven egy államot alkotott.

Fico kampányolna

Elértéktelenednek a lakosság magánnyugdíjpénztárakban lévő befektetései Robert Fico szerint, s a szlovák kormányfő emiatt kész kampányolni is annak érdekében, hogy minél többen kilépjenek a szlovák nyugdíj-biztosítási rendszer második pilléréből.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír