Fico kihasználta a kiskaput és strómanját ülteti a maga helyére

2018. március 15., csütörtök 16:12, frissítve: csütörtök 20:57

Peter Pellegrini jelenlegi miniszterelnök-helyettest jelölte a leendő új szlovák kormány élére a hármas kormánykoalíció legerősebb pártja, a Robert Fico kormányfő vezette Irány–Szociáldemokrácia (Smer–SD). Ezt maga Pellegrini mondta újságíróknak miután a pozsonyi elnöki palotában találkozott Andrej Kiska államfővel csütörtökön. A Fico-kormány befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettese azért járt Kiskánál, hogy elvigye neki azoknak a parlamenti képviselőknek az aláírásait, akik támogatásukról biztosították azt a leendő új kormányt, amelyet a jelenlegi hármas szlovák kormánykoalíció pártjai állítanak majd össze.

Robert Fico miniszterelnök ugyanis szerda este bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről. Ezek a feltételek, hogy az államfő a parlamenti választások eredményeit tiszteletben tartva elfogadja, hogy a választásokon győztes Fico-párt, a Smer–SD jelöli az új kormányfőt; elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt; illetve hogy elfogadja a hárompárti koalíció közti koalíciós szerződést, és ezzel szavatolja, hogy a koalíció tovább működhessen.

– Andrej Kiska keze meg van kötve

– mondta Tokár Géza felvidéki magyar politológus azon kérdésünkre, lett volna-e lehetősége az elnöknek, hogy ne teljesítse Fico feltételeit. Mint mondta, a parlamenti képviselői aláírások azt jelezték az államfőnek, hogy megvan a kormányzó többség. Kiska előre hozott választásokat, „a kormány alapvető átformálását” szorgalmazta, utóbbi végül meg is valósul az új kormány felállásával – véli Tokár.

A szlovák belpolitikai válság azt követően alakult ki, hogy február végén élettársával együtt meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót, akit a rendőrség feltételezése szerint vélhetően munkájával összefüggésben öltek meg. Az újságíró egyebek között az olasz maffia szlovákiai tevékenységéről, annak a kormányzattal való összefonódásáról írt – emiatt is érdekes egybeesés, hogy Ficót végül egy olaszos nevű politikus követi.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kettős gyilkosság nyilvánosságra hozatala után először a belügyminiszter, majd Robert Fico és kormányának távozását kezdték követelni ellenzéki pártok és a közvélemény jelentős része. Fico jelezte, hogy az előre hozott választásra – többek közt Kiska által – tett javaslatot a legutóbbi választási eredmények megtagadásának tartja. A gyilkosság utáni tömegtüntetéseket pedig többször is olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részének nevezte, amelynek – mint fogalmazott – „forgatókönyve nem Szlovákiában íródott”, ezzel többek közt Soros Györgyre is utalt.

Tokár Géza szerint ugyanakkor tarthatatlan volt a miniszterelnök helyzete. – A Kuciak-gyilkosság bármelyik forgatókönyvét vesszük is figyelembe, két lépésben el lehet jutni Robert Ficóhoz. Egyrészt a hivatalos tanácsadója, Mária Trosková révén, aki az olasz maffiához kötődik szorosan, másrészt a Ján Kuciakkal szintén konfliktusba kerülő oligarchákhoz fűződő személyes kapcsolatai miatt is – jelentette ki lapunknak a politológus. Mint mondta, amikor kiderült, hogy a Smer–SD, az SNS és a Híd kormányát egy kiskapu – Fico távozása – révén meg lehet menteni, kézenfekvő forgatókönyvnek tűnt, hogy a kormányfő hátrébb húzódik.

– Gyakorlatilag egy strómannak szervezi ki a kormányzást. Ez Pellegrini

– mondta Tokár Géza.

Arra a kérdésre, hogy a magyar pártok hogyan viszonyulnak az egész politikai botrányhoz, a politológus a Hídról elmondta, számukra elsősorban a gazdasági előnyökről szól, hogy maradnak a kormányban. – A mezőgazdasági, környezetvédelmi, közlekedési tárcánál futó projekteket szeretnék fenntartani, ráadásul a felmérések alapján bizonytalan, hogy bekerülnének-e a parlamentbe előre hozott választás esetén – mondta Tokár Géza. A Magyar Közösség Pártja (MKP) a Híddal szemben azonban örülne az idő előtti voksolásnak, kritizálják is a kormányt.

– Úgy látom, az itteni magyarság többségének elege van a politikusokból,

és ezt az általános kiábrándultságot és politikai passzivitást a Híd jelenlegi kormányzat melletti kiállása csak fokozta – jelentette ki a politológus.

A jövőt firtató kérdésünkre elárulta, nehéz jósolni, de mindenképpen fontos, hogy mennyien lesznek az utcákon a pénteki tüntetéseken. – Ha látványosan kevesebben, akkor fokozatosan elhal a mozgalom. Másrészt hosszú távon borítékolható, hogy kiesnek még korrupciós és egyéb csontvázak a kormány szekrényéből, így egyáltalán nem biztos, hogy az átformált kormány stabilabb lesz, mint a régi – zárta szavait Tokár Géza.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.16.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.