Figyelmeztetés Iránnak és Észak-Koreának

tt

2012. május 3., csütörtök 17:17

Iránnak és Észak-Koreának is figyelmeztetést küldött atomprogramjaikkal kapcsolatban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt állandó tagja csütörtökön Bécsben kiadott közös nyilatkozatukban.

„Továbbra is aggódunk, amiért Irán tartósan nem tesz eleget az ENSZ BT határozataiban megfogalmazott kötelezettségeinek” – írta az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína által kiadott közlemény, amely arra sürgette Teheránt, hogy mielőbb tegye lehetővé a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) nukleáris létesítményei átvizsgálását.

A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul, az iszlám köztársaság azonban az egyre súlyosabb nemzetközi szankciók ellenére sem mond le az urándúsításról. Irán, a BT öt állandó tagja és Németország április közepén Isztambulban ültek újra tárgyalóasztalhoz az iszlám köztársaság atomprogramjával kapcsolatos félelmek miatt, az egyeztetés következő fordulójára május 23-án Bagdadban kerül sor.

Nyugati diplomaták szerint Irán időhúzással próbálja megakadályozni, hogy a NAÜ szakemberei átvizsgálják egy kulcsfontosságú katonai létesítményét, ahol a gyanú szerint hadi célú nukleáris fejlesztések folytak. Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója csütörtökön azt mondta, hogy a szervezet ellenőrei „minél hamarabb” szeretnék meglátogatni a létesítményt, és megerősítette, hogy a közelmúltban bizonyos „tevékenységeket” észleltek ott. Habár ezen tevékenységek jellegét Amano nem részletezte, nyugati diplomaták szerint elképzelhető, hogy Irán a helyszín „megtisztításán” és a hadi célú kutatásokkal kapcsolatos bizonyítékok eltüntetésén dolgozik.

Az öt nagyhatalom ezzel párhuzamosan felszólította Észak-Koreát, hogy „tartózkodjon az olyan további lépésektől, amelyek súlyos biztonsági aggodalmakat kelthetnek a régióban, beleértve egy kísérleti atomrobbantást”, továbbá „komoly aggodalmainak” adott hangot az elzárkózó kommunista ország április 13-i – sikertelen – rakétatesztjével kapcsolatban, amelyet a BT korábban már elítélt. Phenjan egyes értesülések szerint 2006 és 2009 után heteken belül újabb nukleáris tesztet hajthat végre.

A közlemény az észak-koreai atomprogram leszerelésére irányuló hatoldalú – az Egyesült Államok, a két Korea, Kína, Japán és Oroszország részvételével zajló – tárgyalások újrakezdését is előirányozta, amelyek 2008-ban szakadtak meg, miután Phenjan elhagyta a tárgyalóasztalt. „Újra megerősítjük, hogy határozottan támogatjuk a hatoldalú tárgyalások folytatását a megfelelő időpontban” – írta a nyilatkozat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.