Figyelmeztetést kapott London

PR

2012. augusztus 19., vasárnap 12:09, frissítve: vasárnap 15:34

Ecuador erős támogatást kapott baráti országaitól szombat este a bolivári szövetségben (ALBA) az Assange-ügyben. Maga Julian Assange WikiLeaks-alapító pedig – aki két hónapja menedéket élvez Ecuador londoni nagykövetségén – arra készül, hogy vasárnap nyilvánosan megjelenik az épület előtt.

Az Ecuadoron kívül Venezuelát, Kubát és Nicaraguát magába foglaló ALBA külügyminiszterei guayaquili találkozójukon figyelmeztették Londont, hogy ha a brit rendőrség Assange letartóztatása céljából behatolna az ecuadori nagykövetség épületébe, akkor annak „súlyos következményei lennének az egész világon”.

Nagy-Britanniának az Assange-ügybeni hajthatatlansága miatt Ecuador megpróbálja maga mögé állítani a dél-amerikai államokat. Az ALBA szombati esti tanácskozása után vasárnapra a Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (Unasur) külügyminisztereit hívta össze ugyancsak az ország északnyugati részén lévő kikötővárosba.

Több szakértő és volt diplomata szerint a brit külügyminisztérium hibázott, amikor egy kevéssé ismert brit törvényre hivatkozva az Assange-ügyben figyelmeztette Ecuadort arra, hogy London megkerülheti a szokásos diplomáciai protokollt. Ezáltal ugyanis olyasmivel fenyegette meg Ecuadort, amit nem tud beváltani.

„Korlátlan ideig” Ecuador londoni nagykövetségén maradhat Julian Assange, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítója, aki csütörtökön politikai menedékjogot kapott a latin-amerikai országtól – közölte pénteken Rafael Correa ecuadori elnök.

Ecuador csütörtökön adott diplomáciai menedéket Assange-nak, aki a Svédországnak való kiadatás elől menekült a nagykövetségre. A brit kormány akkor közölte, hogy nem ad menlevelet az ausztrál férfinak, és figyelmeztette a quitói kormányt, hogy egy brit törvény alapján megvonhatja az ecuadori nagykövetség diplomáciai státusát. Ecuador ezt úgy vette, a londoni kormány azzal fenyegetőzik, hogy a brit rendőrség megrohamozza az épületet.

„Visszautasítjuk a brit kormány szóvivőjének megfélemlítési szándékkal tett fenyegetéseit, mert azok sértik a nemzetek szuverenitásának és területi egységének elvét” – olvasható az ALBA-külügyminiszterek nyilatkozatában, amely elítélte a nagykövetség esetleges lerohanását. Közben csütörtök óta London enyhített hangnemén, William Hague brit külügyminiszter közölte, hogy a külképviseletre való hatósági behatolástól nem kell tartani.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.