Fokvárosban már hajat sem mosnak, annyira nincs víz

Kuthi Áron

Kuthi Áron

2018. február 2., péntek 20:25, frissítve: szombat 01:37

Day zero, vagyis nulladik nap – emlegetik így azt a vészjósló időpontot, amikor a Dél-afrikai Köztársaság fővárosa kifogy a vízből. A városvezetés még csak ajánlásokat fogalmazott meg a vízfogyasztás csökkentésére, valamint a vízszolgáltatás szüneteltetését tervezi arra az esetre, ha az emberek nem szabnak határt a fogyasztásnak. A klímaváltozás hatásainak a vártnál gyorsabb begyűrűzése, a tavaly tapasztalt évszázados szárazság és Fokváros gyorsan növekedő lakossága együttesen okozzák a példátlan jelenséget. Két hete még április 22-ére jósolták a vízkészletek elfogyását, ezt az időpontot most kellett 10 nappal előrébb hozni. 

Az emberek naphosszat járnak a közkutakra vagy forrásokhoz, hogy ballonjaikat, vödreiket teletöltsék. Ez csak azért baj, mert a pánikszerű vízkészlet-beszerzés még tovább súlyosbítja krízist.

A nagyméretű műanyag palackok, ballonok, kannák fogyasztói ára természetesen majdnem megduplázódott. A News24 helyi hírportál írta, hogy megnőtt a kereslet egy 2009-ben piacra dobott, de eddig nem nagyon keresett termék, a Dry Bath, vagyis száraz zuhany névre keresztelt gélalapú készítmény iránt. Ebből 15 milliliter is elég, hogy a teljes testfelületen szétkenve fertőtlenítse magát az ember, és a tisztaság érzetét keltse. 

Beszámolók szerint Fokvárosban a piszkos haj többé nem az ápolatlanság, hanem a társadalmi felelősségérzet jele. Sokan a krumplifőzésből visszamaradt vizet használják a vécé öblítésére, az emberek egyre-másra állnak elő a víz újrahasznosításával kapcsolatos ötletekkel.  

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egyelőre azonban még így sem sikerült csökkenteni a vízfogyasztást. A városvezetés egészen elképesztőnek tartja, hogy egyesek ilyen nehézségek közepette is képtelenek felfogni, hogy a day zero ekkora mértékű fogyasztás mellett nemcsak az idő múlásával, hanem az emberek viselkedése miatt kerül egyre közelebb. Február 1-jétől 50 liter a napi személyre szabott vízmennyiség, efelett büntetés jár. A fokvárosiak még mindig napi 87 literes átlagot használnak fejenként. 

Az állatkertek és -menhelyek is veszélyben vannak, aktivisták szerveznek vízgyűjtést a fokvárosbeli állatoknak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.