Földrengés az Égei-tengeren: nincs magyar sérült

MN

2017. július 21., péntek 14:35, frissítve: péntek 19:46

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint nincs magyar sérültje az Égei-tengeren, Görögországban és Törökországban pusztító földrengésnek – jelentette ki a tárca sajtófőnöke pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Menczer Tamás közölte: az athéni magyar nagykövetségre segélyhívás nem érkezett, csupán egy rodoszi földrengésbiztos szállodában üdülő család jelezte, hogy a családtagok közül senki nem sérült meg. Mint mondta, a konzuli szolgálatnál regisztrált öt magyar közül néggyel fel tudták venni a kapcsolatot, ők jól vannak – írja az MTI. Természetesen százas nagyságrendben tartózkodhatnak magyarok a két érintett szigeten Rodoszon és Koszon, ám segélykérés a magyar hatóságokhoz nem érkezett – fűzte hozzá.

Csütörtök éjjel erős, 6,7-es földrengés rázta meg Törökország égei-tengeri partvidékét és a közeli görög szigeteket. Az első jelentések szerint ketten meghaltak, sokan megsérültek, és komoly károk keletkeztek.

 
Megrongálódott templomépület a görögországi Kosz szigeten 2017. július 21-én
Fotó: Jannisz Kiarisz / MTI/EPA

Az Amerikai Földtani Intézet (USGS) adatai szerint a rengés epicentruma a törökországi Bodrum várostól 10 kilométerre délre, Kosz görög szigettől 16 kilométerre keletre-északkeletre volt tíz kilométeres mélységben.

A BBC legalább száz sérültről számolt be, az MTI több mint 500 sebesültről ír. A rendőrség közölte, hogy egy 22 éves svéd és egy 39 éves török állampolgár vesztette életét. Mindketten egy leomló fal alatt lelték halálukat.

A török hatóságok Sinan Kurdoglu néven azonosították az elhunyt török állampolgárt. Jelezték, hogy súlyosan megsérült egy másik állampolgáruk is, akit Athénba szállítottak, ahol jelenleg is küzdenek az életéért.

Jeorjiosz Kiricisz, Kosz polgármestere az MTI beszámolója szerint a helyi rádiónak azt mondta, hogy a szigettel azonos nevű városban károk keletkeztek, de a sziget többi részén nincs nagyobb gond. Egyes sajtóforrások szerint a megrongálódott házak többsége régen épült, amikor még nem vezették be a földrengésekre vonatkozó új építészeti előírásokat, de Kiricisz ezzel szemben azt állította, hogy a szigeten található házak többségét az új és szigorú építési szabályoknak megfelelően húzták fel, hogy megelőzzenek egy a szigeten 1933-ban bekövetkezett, halálos áldozatokkal járó földrengéshez hasonló pusztításait.

A helyi tűzoltók három embert kimentettek a romok alól. A mentőalakulatok ellenőrzik, hogy nem maradtak-e olyan emberek, akik beszorultak otthonukba. A parti őrség beszámolója szerint a város kikötője is megrongálódott, ezért egy úton lévő kompnak most nincs hol kikötnie.

Rodosz szigetről helikopterrel hatfős mentőalakulat utazott át Koszra, hogy segítsen az ottani munkálatokban.

Török katasztrófavédelmi tisztviselők szerint a rengés 6,3-es erősségű volt, és Mugla város térségében is érezték, ahol pánikot okozott. Hetvenen fordultak orvosi segítségért Bodrum kórházaiban. Külön gondot okozott, hogy a helyi mobiltelefon-szolgáltatás túlterheltség miatt akadozott. A török hatóságok legfrissebb jelentése szerint országszerte mintegy háromszázötven ember sérült meg, többségük akkor, amikor lakóépületéből próbált kimenekülni.

Törökország eközben hajót küldött Koszhoz, hogy hazaszállítsa az ott tartózkodó csaknem kétszáz török turistát.

A Bodrumtól hat kilométerre nyugatra fekvő Bitez üdülőhelyen ugyancsak érezték a rengést, az emberek itt is kiszaladtak az utcákra félelmükben, mert attól tartottak, összeomlanak az épületek. Két utórengés is volt. A helyi szálloda vendégei ezt követően visszatértek szobájukba, hogy magukhoz vegyék személyes tárgyaikat, és a szabadban töltsék az éjszakát. Sokan matracokból, lepedőkből hevenyészett fekvőhelyeket alakítottak ki a környéken.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke a szerda esti németországi autóbalesettel kapcsolatban is tájékoztatta az MTI-t. Mint mondta, ha a családok igénylik, a tárca segítséget nyújt a holttestek hazaszállításához.

Az autóban hatan utaztak. Hárman, akik a hátsó ülésen ültek, azonnal meghaltak, három másik magyar pedig kórházba került: ketten túl vannak az életveszélyen, ám a harmadikat még mindig intenzív osztályon kezelik. A tárca müncheni főkonzulátusának munkatársai figyelemmel kísérik mind a sérültek állapotát, mind a rendőrségi nyomozás állását.

Egy kivétellel már valamennyi családdal kapcsolatba léptek. Segítséget nyújtanak a holttestek hazaszállításához szükséges engedélyek kiállításában, hitelesítik a halotti anyakönyvi kivonatokat, és megbízható temetkezési vállalkozót is javasolnak, aki elvégzi a holttestek Magyarországra szállítását – sorolta Menczer Tamás. Kérdésre válaszolva közölte, hogy az autó utasai Németországban dolgoztak. Azt a sajtóértesülést nem kívánta kommentálni, hogy az egyik ember a csomagtartóban utazott. Mint mondta, várják a rendőrségi nyomozás eredményét.

A szerkesztő ajánlja

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.