Óriási diplomáciai vihart követően francia elnöke lett a UNESCO-nak

2017. október 13., péntek 20:06, frissítve: szombat 10:51

A korábbi francia kulturális miniszter, Audrey Azoulay lett az ENSZ-szervezet új vezetője.

Audrey Azoulay személye körül az elmúlt órák igen heves politikai, diplomáciai viták dacára szakmai konszenzus alakult ki. A politikust igen ambiciózus, rátermett vezetőként ismerik – legalábbis így mutatja be a France 24 francia hírtelevízió. 

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete péntek 13-án tartotta tisztújítását, Azoulay az ötödik fordulóban győzte le 28 szavazattal a nagy esélyesnek tartott Hamad bin Abdul-azíz al-Kuvari katari diplomatát.

Csütörtökön az Egyesült Államok egyebek mellett a UNESCO „Izrael-ellenes elfogultságával” felhozva indokként kilépett a szervezetből, majd követte őket a zsidó állam is. Az amerikai vádakat arra alapozzák, hogy 2011 óta Palesztina teljes jogú tagja a szervezetnek, az utóbbi hónapokban pedig több olyan határozatot hoztak, melyek szerintük Izrael ellen irányultak.

A UNESCO-val kapcsolatos összeállításunkat – ha van kedve, és még nem tette meg – olvassa el ITT.

Audrey Azoulay 1972-ben született Párizsban marokkói származású zsidó családba. 2016-ban lett kulturális miniszter, nagy sikerként könyvelhette el, hogy tárcája költségvetését 6,6 százalékkal sikerült emelnie. Sokat tett a válságövezetekben lévő kulturális örökségek védelméért. 2017-ben nyolc másik jelentkezővel együtt pályázta meg a UNESCO elnöki székét.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.