Francia párthatározat a miniszterelnök és a kormánytagok kizárásáról

MTI

2017. október 25., szerda 06:21, frissítve: szerda 08:57

A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak (LR) vezetősége kedden este megszavazta azok kizárását, akik támogatják a kormányt, köztük több miniszterét és mindenekelőtt Édouard Philippe kormányfőét.

Az Emmanuel Macron államfőt támogató, országosan ismert öt jobboldali politikus – a miniszterelnök mellett Gérald Darmanin és Sébastien Lecornu miniszterek, valamint a Konstruktívak néven önálló nemzetgyűlési frakcióalapítást kezdeményező Franck Riester és Thierry Solère képviselők – kizárásáról szóló bejelentés után azonban kiderült, hogy – miután a vezetőségi tagoknak kevesebb mint a fele szavazott – a szankció egyelőre nem hivatalos. A következő napokban újra össze kell ülniük az LR vezetőinek, hogy hivatalossá tegyék a kizárásokat.

Az LR közleményében jelezte, tudomásul vette, hogy a miniszterelnök önként távozott a pártból, miután meg sem jelent a bizottság előtt, amely meghallgatta a jobboldalon árulónak tekintett politikusokat.

A legnagyobb francia ellenzéki párt életét azóta keseríti meg a széthúzás, amióta a pártalapító Édouard Philippe-et májusban kinevezte a köztársasági elnök kormányfőnek.

Az Emmanuel Macronnal együttműködő jobboldali politikusok sorsáról szóló döntés azóta húzódott. Az érintett képviselők és kormánytagok október 11-ig kaptak haladékot a pártjuktól, hogy magyarázattal szolgáljanak arra, miért csatlakoztak a kormánytöbbséghez, de egyikük sem tette meg.

„Mindenki tudja, ki vagyok. Vállaltam a felelősséget már a választások előtt” – mondta október elején a miniszterelnök egy rádióinterjúban.

Édouard Philippe szerint „már mindenki jól megértette, hogy a köztársasági elnök valami újat akar építeni” azzal, hogy jobb- és baloldali, valamint centrista politikusokat is kinevezett a kormányba. „Soha nem voltam híve az ultimátumoknak. Nem kommentálom a pártszervezetek működését” – tette hozzá a pártja, a Köztársaságiak szétesését érintő kérdésre válaszolva.

Édouard Philippe a kizárást követően ugyanakkor nem kíván csatlakozni Emmanuel Macron Lendületben a Köztársaság nevű pártjához.

„Politikailag elkötelezett maradok, és a politikai elköteleződésem szerintem többet ér, mint egy pártcímke” – fogalmazott.

Ez lesz az első alkalom az 1958 óta fennálló V. köztársaság történetében, hogy a miniszterelnök pártonkívüli.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.