Fülöp-szigetek: ingyenes lesz a fogamzásgátló a szegényeknek

MTI

2017. január 12., csütörtök 11:04, frissítve: csütörtök 11:19

A Fülöp-szigeteki elnök aláírt egy rendeletet, amelynek értelmében a jövőben több millió szegény nő ingyenesen férhet hozzá a fogamzásgátlóhoz és az óvszerhez – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

Rodrigo Duterte azzal indokolta döntését, hogy hatékonyabb családtervezéssel a szegénységet is könnyebb lesz felszámolni. Becslések szerint legalább hatmillió nő veheti igénybe az állami segítséget.

A döntés a katolikus egyház heves ellenállásába ütközhet. A mélyen vallásos Fülöp-szigetek az egyetlen olyan ország Délkelet-Ázsiában, ahol a lakosság többsége a római katolikus egyház tagja. A mintegy 103 millió Fülöp-szigeteki 80 százaléka katolikus.

Az ENSZ szerint a szigetállam az egyetlen ország a térségben, ahol a terhességek száma folyamatosan növekszik a tizenévesek körében.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.