Füst gomolygott a San Franciscó-i orosz főkonzulátus felett

MN

2017. szeptember 1., péntek 22:50, frissítve: szombat 14:16

Hiába mentek ki a tűzoltók, a bezárás előtt álló diplomáciai épület munkatársai nem kértek a segítségükből. Azt mondták, csak a kandallóban égetnek valamit.

Egy nappal azután, hogy a Trump-adminisztráció felszólította Moszkvát, hogy szombatig zárja be washingtoni és New York-i konzulátusának egy-egy hivatalát és San Franciscó-i főkonzulátusát, utóbbi kéményéből erős fekete füst kezdett gomolyogni, amire a tűzoltók is a helyszínre siettek – írja az AP hírügynökség.

Munkájukra azonban nem tartottak igényt a konzulátus épületéből kijövő tisztviselők. Az AP újságírója hallotta, amint azt magyarázzák a tűzoltóknak, hogy a kandallóban égetnek valamit, nincs semmi gond.

Mindezt a San Franciscó-i tűzoltóság szóvivője is megerősítette, és hozzátette, fogalma sincs mit égethettek a kandallóban egy igencsak forró nyári napon.

A San Franciscó-i egyébként az Egyesült Államokban legrégebb óta fennálló orosz főkonzulátus, a dolgozók pedig igyekeznek időben befejezni a szükséges műveleteket a megadott szombati záráshoz.

Az égetés azután történt, hogy törvénytelen lefoglaláshoz hasonlította Washington lépését Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója pénteken Moszkvában. „Az amerikaiak ismét tulajdont vesznek el” – hangoztatta újságírónak.

A tisztségviselő szerint az Egyesült Államok, összesen öt, diplomáciai védettséget élvező objektumot „vett el”, beleértve a decemberi lefoglalásokat is. Mint mondta, volt egy hatodik ingatlan is, amelytől megfosztották Oroszországot, de az bérlemény volt. „Ez egyszerűen törvénytelen lefoglalás” – fogalmazott. Az elnöki tanácsadó szerint Moszkva higgadtan átgondolja majd, hogy milyen ellenlépéseket tegyen.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.