Füst gomolygott a San Franciscó-i orosz főkonzulátus felett

MN

2017. szeptember 1., péntek 22:50, frissítve: szombat 14:16

Hiába mentek ki a tűzoltók, a bezárás előtt álló diplomáciai épület munkatársai nem kértek a segítségükből. Azt mondták, csak a kandallóban égetnek valamit.

Egy nappal azután, hogy a Trump-adminisztráció felszólította Moszkvát, hogy szombatig zárja be washingtoni és New York-i konzulátusának egy-egy hivatalát és San Franciscó-i főkonzulátusát, utóbbi kéményéből erős fekete füst kezdett gomolyogni, amire a tűzoltók is a helyszínre siettek – írja az AP hírügynökség.

Munkájukra azonban nem tartottak igényt a konzulátus épületéből kijövő tisztviselők. Az AP újságírója hallotta, amint azt magyarázzák a tűzoltóknak, hogy a kandallóban égetnek valamit, nincs semmi gond.

Mindezt a San Franciscó-i tűzoltóság szóvivője is megerősítette, és hozzátette, fogalma sincs mit égethettek a kandallóban egy igencsak forró nyári napon.

A San Franciscó-i egyébként az Egyesült Államokban legrégebb óta fennálló orosz főkonzulátus, a dolgozók pedig igyekeznek időben befejezni a szükséges műveleteket a megadott szombati záráshoz.

Az égetés azután történt, hogy törvénytelen lefoglaláshoz hasonlította Washington lépését Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója pénteken Moszkvában. „Az amerikaiak ismét tulajdont vesznek el” – hangoztatta újságírónak.

A tisztségviselő szerint az Egyesült Államok, összesen öt, diplomáciai védettséget élvező objektumot „vett el”, beleértve a decemberi lefoglalásokat is. Mint mondta, volt egy hatodik ingatlan is, amelytől megfosztották Oroszországot, de az bérlemény volt. „Ez egyszerűen törvénytelen lefoglalás” – fogalmazott. Az elnöki tanácsadó szerint Moszkva higgadtan átgondolja majd, hogy milyen ellenlépéseket tegyen.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.