Gazdasági bűnözőt ítéltek el

tt

2012. május 18., péntek 11:04

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték pénteken Kína egyik legkeresettebb bűnözőjét, a "csempészkirályként" elhíresült Laj Csang-hszinget (Lai Changxing), akit tavaly nyáron toloncoltak haza Kanadából – jelentette a kínai média.

A dél-kínai Hsziamen (Xiamen) város középfokú bírósága csempészés és vesztegetés bűntettében találta bűnösnek az 53 éves férfit, s élete végéig megfosztotta politikai jogaitól, valamint teljes vagyonának, illegális jövedelmének elkobzásáról döntött.

Az indoklás hangsúlyozza az elkövetett bűncselekmények súlyosságát, illetve azt, hogy azokban „hatalmas mennyiségű pénz” forgott. A bíróság úgy ítélte meg, hogy Lajt az általa irányított, bűnszövetségben elkövetett tettekért, a csempészhálózat működtetéséért egyértelműen felelősség terheli.

Laj 1991-ben látott hozzá hálózatának kiépítéséhez, vállalatokat, bázisokat hozott létre; ebben az évben költözött Hongkongba. 1995 decembere és 1999 között a bűnszövetkezet cigarettákat, autókat, finomított olajat, vegyszereket, étolajat, textíliákat és egyéb árucikkeket csempészett csaknem 27 400 milliárd jüan (ezermilliárd forint) értékben, s elmulasztotta 14 milliárd jüan (522 milliárd forint) vám megfizetését.

Az ügyletek lebonyolításához Laj és társai 1991 és 1999 között összesen 64 kormányzati tisztviselőt fizettek le – állapította meg a bíróság. Erre több mint 39 millió jüant (1,4 milliárd forint) költöttek. Laj működési területe elsősorban a dél-kínai Fucsien (Fujian) tartomány tengerparti városa, Hsziamen volt. 1994-ben itt alapította meg a Yuanhua csoportot is, amely a térségben komoly befolyásra tett szert.

Korábbi híradásokból úgy tudni, hogy az ügyhöz kapcsolódó hatósági eljárások nyomán több mint 600 ember ellen indítottak eljárást, köztük vámhivatali, rendőrségi és kormányzati tisztségviselők ellen.

A hatóságok már az 1990-es években megkezdték a nyomozást, de a férfi 1999-ben turistavízummal Kanadába távozott, és ott menedéket kért. Így lett Kanada egyik leghosszabb ideig tartó kiadatási ügyének főszereplője. A kínai–kanadai diplomáciának az utóbbi évtizedben folyamatosan témája volt Laj kiadatása.

A férfi Kanadában arra hivatkozott, hogy politikai üldözött, de a politikai menekült státuszt nem kapta meg. Vancouverben telepedett le, 2009-ben munkavállalási engedélyt kapott. Ottawában a szövetségi bíróság végül 2011 júliusában jóváhagyta a kiadatását, illetve hazatoloncolását.

Peking üdvözölte a döntést, és sajtójelentésekből arra lehetett következtetni, hogy Kanada ígéretet kapott: Lajt nem végzik ki, ügyében méltányos bírósági tárgyaláson hoznak ítéletet, s ügyvéd képviselheti. Bírósági tárgyalása, meghallgatása április 6-a és 22-e között zajlott, a híradások szerint védője és családtagjai jelenlétében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.