Geert Wilders az Orbán-kormány mellé állt

2017. augusztus 25., péntek 13:07, frissítve: péntek 13:18

Komoly diplomáciai perpatvar alakult ki Magyarország és Hollandia között, miután utóbbi távozó nagykövete, Gajus Scheltema keményen kritizálta előbbit a 168 Órának adott interjújában. Az interjú legkeményebb állítása az volt, amely párhuzamot vont a terroristák és a magyar kormány ellenségképzéssel kapcsolatos technikái között. Az interjút követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hazarendelte Hollandiából konzultációra a magyar nagykövetet, csak az ügyvivő maradt kint.

Nemcsak a magyar kormány, hanem a holland kabinet fő ellenzéke, a Geert Wilders vezette Szabadságpárt is magyarázatot követel. A Magyar Nemzetnek elküldött közleményük szerint parlamenti kérdésekkel fordultak a holland külügyhöz. Szeretnék megtudni, hogy a miniszter tudott-e Gajus Scheltema „undorító kijelentéseiről”, illetve hogy van-e joga egy távozó nagykövetnek támadni a magyar kormányt, „amely – a holland kabinettel ellentétben – cselekszik az olyan, társadalmat destabilizáló problémákkal szemben, mint a tömeges migráció és az iszlamizáció”.

Wilders – akinek egyébként magyar felesége van, gyakran jár az országban, és Bunyós Pityu mulatós előadó nagy barátja – pártja arra is kíváncsi, a nagykövet a holland kormány nevében tette-e megjegyzéseit, illetve egyetért-e a miniszter a kijelentésekkel. A kérdések közül ez az utolsó:

„Felajánlja-e majd bocsánatkérését a magyar kormánynak az őrült nagykövetünk aljas kijelentéseiért? Ha nem, miért nem?”

Bert Koenders külügyminiszter a de Volksrant című lap szerint egy kormányülésen azt mondta: meg kell néznie az ominózus interjú pontos fordítását, mert nagyon furcsállaná, ha a nagykövet tényleg azt mondta volna, ami a cikkben áll. Úgy fogalmazott, számára világos, hogy nincs összefüggés a magyar kormány viselkedése és a terrorizmus között, és „minimum kellemetlen”, ha ilyesmi tényleg elhangzott a diplomata részéről. Hozzátette:

a holland kormánynak nem ez az álláspontja.

A miniszter mindazonáltal azt is megemlítette, hogy ettől még van miért kritizálni Budapestet, például azért, ahogyan a civil szervezetekkel bánik, illetve ahogyan a jogállamisághoz viszonyul, és ilyen kérdésekben a nagykövet is szabadon megszólalhat.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.