Gellert kapott a katalán függetlenségi beszéd

2017. október 11., szerda 18:43, frissítve: szerda 20:14

Nemcsak a híveit, de a politikai ellenfeleit, a madridi vezetést és a világ közvéleményét is sikerült meglepnie és összezavarnia a katalán elnöknek kedd este a parlamentben elmondott beszédével. Már akkor látszott, hogy gellert kapott a függetlenedési lendület, amikor a várva várt ülés és a bejelentés jó órás késéssel kezdődött, először megtelt az ülésterem képviselőkkel, majd mindenki kivonult. A barcelonai utcákon elmaradt az önkívület, az emberek láthatóan elképedve igyekeztek megtudni, mit is kell a katalán elnök szavai alatt érteni. Az értetlenkedést, a bizonytalanságot Carles Puigdemont papírból felolvasott beszéde váltotta ki, szerdán a spanyol miniszterelnök magyarázatot is kért tőle, hogy akkor végül is függetlenedik Katalónia vagy nem.

Mert ha igen, Madrid készen áll az alkotmány 155. paragrafusát életbe léptetni, vagyis a katalán autonómiát felfüggeszteni, az országrész irányítását átvenni és például új választásokat kiírni. Madrid és Barcelona viszonya tehát lényegében a kedd esti beszéd óta sem változott, a politikai bizonytalanság nem csitult. De míg a radikális függetlenségpárti Puigdemont kétkulacsos beszédével időt és tárgyalási lehetőséget szeretne szerezni magának és Katalóniának, Rajoy a jog betűjéhez ragaszkodva akar túllendülni az alkotmányos válságon. A spanyol kormányfő szerdai televíziós beszédében azt mondta, Katalónia vezetése készakarva teremtett bizonytalan helyzetet, és meglebegtette, hogy ezt csak az autonómia felfüggesztésével lehet nyugvópontra helyezni. A katalán elnök válaszától függ, mi történik a következő néhány napban – fogalmazott Rajoy, visszadobva a labdát Puigdemont-nak.

Az elnök furcsa beszéde mögött a katalán politikai pártok közötti széthúzás, ebből adódóan tehát taktikázás áll. Puigdemont hárompárti szövetségében eltérő nézetek uralkodnak a szakítás mikéntjéről, létezik egy radikális és egy átmenetet pártoló irányvonal is. És abból a nézőpontból is érthető Puigdemont óvatossága, hogy az utóbbi egy hétben számos cég döntött arról, hogy székhelyét Katalónián kívülre helyezi. 

Rajoy eközben a spanyol alkotmány reformjának tanulmányozásáról állapodott meg Pedro Sánchezzel, az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt főtitkárával. „Az alkotmány védelmének legjobb módja annak megreformálása” – fogalmazott az ellenzéki vezető szerdai sajtótájékoztatóján. A szocialista politikus kijelentette: támogatják a spanyol kormány kezdeményezését, hogy a katalán elnök tisztázza, mit mondott pontosan keddi parlamenti beszédében. A spanyol oldalon egység mutatkozik Katalónia ellenében, ha a katalánok azzal a válasszal jönnek, hogy kedden függetlenedtek, akkor a szocialisták teljes mellszélességgel támogatják Rajoyt a 155. paragrafus megnyitásában.

Az autonóm jogkörök felülvizsgálata mindettől függetlenül megindult, egy bizottságnak fél éve van arra, hogy áttekintse, miben lehet szélesíteni, átalakítani a katalánoknak adott önrendelkezést. Elemzők szerint a helyzet a leghátrányosabban magukat a katalánokat érintheti, a hosszú bizonytalanság az üzleti élet számos szektorára hatással lehet. Nemcsak Spanyolország, hanem Katalónia is járatlan útra lép, ha életbe lép a 155. paragrafus. Nem tiszta például, hogy a helyi, katalán rendfenntartó erőknek ki fog parancsolni, és mennyi marad a választott képviselők cselekvési szabadságából.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.12.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.