Görögország 750 millió eurót törlesztett az IMF-nek

2015. május 12., kedd 18:00

Görögország teljesítette kedden esedékes törlesztési kötelezettségét, így átutalt 750 millió eurót a Nemzetközi Valutaalapnak. A súlyos pénzhiánnyal küzdő kormány úgy tudta kifizetni ezt az összeget, hogy felhasználta a központi banknak a rendkívüli helyzetek kezelésére elkülönített, 660 millió eurós sürgősségi alapját is – közölte a jegybank egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője.

Az Aléxisz Cíprasz vezette kormánynak Jánisz Szturnárasz, a központi bank kormányzója javasolta, hogy vegye igénybe a sürgősségi alapot. Mivel az IMF minden tagállamának kötelező ilyen, tartaléktőkét tartalmazó alapot fenntartani, Szturnárasznak engedélyt kellett kérnie a nemzetközi pénzintézettől az alap forrásainak mozgósítására. A szabályok szerint az alapot a lehető leggyorsabban újra fel kell tölteni.

Nem ez az első alkalom, hogy a görög kormány igénybe vette a sürgősségi alapot, de korábban jóval kisebb összegeket hívott le. A tisztviselő azt nem árulta el, hogy a 2010-ben kirobbant válság előtt vagy után használta-e a kormány ezt a lehetőséget.

Az önkormányzatok és az állami intézmények keddig összesen 600,3 millió eurót helyeztek el a nemzeti bank számláin, miután törvénnyel kötelezték őket tartalékaik transzferjére, hogy az állam kölcsön tudja venni ezt a pénzt is rövid távú fizetési kötelezettségeinek fedezésére.

Múlt héten kétszázmillió

Görögország a múlt szerdán 200 millió eurót törlesztett a Nemzetközi Valutalapnak, így kevesebb mint egy hét alatt 950 millió eurót kellett átutalnia, aminek teljesítése rendkívüli erőfeszítéseket igényelt. Az idei évben eddig nagyjából 6 milliárd euró törlesztett Görögország, a jövő hónapban négy részletben további 1,563 milliárd eurót kell fizetnie az IMF-nek.

Athén 2010 óta az első és a második mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós hitelkeretet kapott nemzetközi hitelezőtől, az Európai Bizottságtól, az Európai Központi Banktól és a Nemzetközi Valutaalaptól, cserébe megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. A támogatási program befejezéséhez az Eurócsoportnak legkésőbb június végéig jóvá kell hagynia a kormány részletes reformjavaslatait, különben nem folyósítják a második csomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.

Közel a megállapodás

Jánisz Varufákisz görög pénzügyminiszter az Eurócsoport hétfőn tartott ülése után kijelentette, hogy reményei szerint két héten belül megállapodásra jutnak. Varufákisz elismerte, hogy a likviditás kérdése rendkívül sürgős, mivel az államkassza néhány héten belül kiürülhet.

Görög sajtóértesülések szerint a Cíprasz-kormány azt tervezi, illetve kezdeményezi, hogy májusban hívják össze ismét az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő Eurócsoport, valamint az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács rendkívüli ülését, hogy döntsenek a görög kérdésről.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.