Görögország még hezitál

MD

2012. június 22., péntek 18:02

Görögországnak még kifogásai vannak azzal a tervvel szemben, hogy az Európai Unió július elsején életbe akarja léptetni az Iránnal szembeni olajembargót – mondta pénteken egy uniós forrás.

Az iráni nukleáris program miatt aggódó nemzetközi közösség hosszabb ideje különböző szankciókkal igyekszik jobb belátásra, nagyobb nyitottságra és együttműködésre bírni a teheráni rezsimet, de az eddigi tárgyalásokon, legutóbb június 18–19-én Moszkvában elmaradtak az áttörést jelentő eredmények – érvelnek Brüsszelben az újabb, Irán számára az eddigieknél alighanem súlyosabb érvágást jelentő olajembargós intézkedéssel kapcsolatban.

Görögország helyzetét tovább rontaná az embargó

Erről korábban már hoztak elvi döntést, de az embargó bevezetését ez év közepéig elhalasztották. A viták azonban tovább folynak, mert az iráni olaj vásárlásának tilalma néhány EU-országra nézve különböző mértékű hátrányokkal jár. A legsúlyosabban történetesen Görögországot érintené, amely egyébként is katasztrofális pénzügyi helyzetben van, és egyelőre nem látni, hogyan tudná pótolni – egyes felmerült tervek szerint például szaúdi olajjal – a kieső iráni szállítmányokat. A görögök uniós fizetési garanciavállalást kértek, de nem kaptak – mondta az egyeztetés menetét ismerő forrás.

Egyes elemzések szerint az embargó bevezetése „padlóra küldheti” Görögország ma már talán egyetlen reményteljes gazdasági szektorát, az idegenforgalmat.

Európa az USA után megy

Azonban az említett uniós forrás tájékoztatása szerint, miután még e hónap 28-án a tervek szerint hatályba lép az Iránnal szembeni amerikai olajembargó, Európa is követni akarja az Egyesült Államok lépését a maga részéről július elsején bevezetendő embargóval.

A témáról az EU-országok diplomáciai irányítói hétfőn tanácskoznak Luxembourgban. A megbeszélésen – amelyen Magyarországot Martonyi János külügyminiszter képviseli – megvitatják a Szíriában és Egyiptomban lezajlott legutóbbi politikai fejleményeket, valamint a pakisztáni és a boszniai helyzetet is. A résztvevők találkoznak az Öböl Menti Együttműködési Tanács minisztereivel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.