Görögország: nem lesz több kalandozás?

BL, MD

2012. június 18., hétfő 10:04, frissítve: hétfő 11:03

A konzervatív Új Demokrácia (ND) párt nyerte meg a vasárnapi görögországi parlamenti választást, s közös kormányt alakíthat más Európa-párti politikai erőkkel.

A szavazatok 99,84 százalékának összesítése alapján az ND a szavazatok 30 százalékát szerezte meg (129 képviselői hellyel). A radikális baloldali koalíció (Sziriza) a szavazatok 27 százalékával 71 mandátumhoz jutott. A szocialista Paszok 12 százalékot (33 mandátum), a nacionalista Független Görögök 7,5 százalékot (20 mandátum) ért el. A neonáci Arany Hajnal a szavazatok 7 százalékát kapta (18 mandátum). A Demokratikus Baloldal (Dimar) 6 százalékot szerzett (17 mandátum), a kommunista párt 4,5 százalékot (12 mandátum).

Az euróövezet mellett döntöttek

Az eredményekből ítélve Görögországban olyan kormány alakulhat, amelyben összefognának az egyértelműen Európa-párti erők, tehát az ND, a Paszok és a Dimar. Ellenzékbe szorulna a Sziriza, ez a párt pedig – amelyhez időközben átállt számos, korábban a Paszok színeiben politizáló szakszervezeti vezető – összefogna a kommunistákkal (KKE), és sztrájkokat és tüntetéseket szervezve teljes káoszba dönthetné Görögországot – vélik elemzők. A helyzet bonyolultságát tükrözi, hogy a választási eredmények közzététele után az euró rövid időre háromhetes csúcsra erősödött az amerikai dollárhoz képest az ausztráliai bankközi kereskedésben, majd ismét gyengülni kezdett.

Antonisz Szamarasz
Antonisz Szamarasz
Fotó: Reuters


Antonisz Szamarasz, az ND elnöke a részeredmények közzététele után tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, „a görögök arra szavaztak, hogy az ország maradjon az európai úton és az euróövezetben”. „Nem lesz több kalandozás. Nem férhet kétség ahhoz, hogy Görögország helye Európában van” – hangoztatta Szamarasz, aki szerint a polgárok szavazataikkal olyan politikát választottak, amely munkahelyeket, növekedést, igazságosságot és biztonságot fog teremteni. Közölte, hogy Athén folytatni fogja a pénzügyi konszolidációt és a strukturális reformokat, és tiszteletben fogja tartani nemzetközi kötelezettségeit. Felszólította az összes, parlamentbe jutott pártot, hogy csatlakozzon a „nemzeti megmentés” kormányához.

A világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) – Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada – pénzügyminiszterei üdvözölték a görög parlamenti választások eredményét, és reményüket fejezték ki helyi idő szerint vasárnap kiadott közleményükben, hogy az euróövezet együttműködik majd az új görög kormánnyal annak érdekében, hogy Görögország „megmaradjon a reform és a fenntarthatóság útján az eurózónán belül”.

 

Ciprasz gratulált

Evangelosz Venizelosz, a Paszok elnöke – volt pénzügyminiszter – bejelentette, hogy pártja kész részt venni az egységkormányban, de szerinte négypárti kormánynak kell alakulnia az ND, a Paszok, a Sziriza – amely mereven elutasítja a nemzetközi mentőcsomag fejében vállalt megszorításokat –, illetve a Dimar részvételével.

Az első részeredmények közzététele után Alexisz Ciprasz, a Sziriza vezetője elismerte választási vereségét, felhívta Szamaraszt, és gratulált neki. Ciprasz burkoltan ugyan, de elutasította a közös kormányzást Szamarasz pártjával. Ciprasz már a választás előtt kizárta a részvételt olyan kormányban, amely támogatja a megszorításokat, amelyek – szerinte – ötéves recesszióba taszították az országot.

Alexisz Ciprasz
Alexisz Ciprasz
Fotó: Reuters


Jean-Claude Juncker, az eurózóna pénzügyminiszteri csoportjának vezetője egyébként vasárnap este azt közölte, hogy az euróövezet tagországai arra számítanak, hogy gyorsan megalakul az új kormány, hogy véghezvigye a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag fejében Athén által vállalt reformokat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.