Grass: Ez a diktatúrákat idézi

WA

2012. április 11., szerda 21:48, frissítve: csütörtök 12:15

Diktatúrák működésmódját idéző eljárásnak tartja Günter Grass az izraeli belügyminisztérium ellene elrendelt beutazási tilalmát.
A német parlamenti pártok többsége eltúlzott reakciónak minősítette Günter Grass kitiltását. A Háárec izraeli napilap is túlzónak és hisztérikusnak nevezte azt. A német kormány nem kommentálta az izraeli belügyminisztérium Grass beutazását megtiltó rendelkezését. Németországban a húsvéti békemenetek résztvevői is kiálltak az író mellett.

Az irodalmi Nobel-díjas német írót vasárnap nyilvánították nemkívánatos személynek a zsidó államban egy verse miatt, amelyben Izraelt bírálta. A szerző a Süddeutsche Zeitung című lap csütörtöki számában reagál a lépésre. Kommentárjának előzetesen közzétett részlete szerint Grass megjegyezte: eddig csak az egykori NDK-ból tiltották ki, és a nyolcvanas évek végén az akkori Burmából. Mindkét ország diktatúra volt, „most pedig egy demokratikus ország, Izrael állam belügyminisztere büntet engem beutazási tilalommal, olyan indoklással, amelynek hangneme (Erich) Mielkét (az egykori NDK állambiztonsági hatósága, a Stasi vezetőjét) idézi”.

Grass az iráni konfliktus témáját feldolgozó, Amit el kell mondani című prózaversében arról írt, hogy Izrael „nukleáris potenciálja” egyre nagyobb és ellenőrizetlen. A zsidó állam így veszélyezteti az „egyébként is törékeny világbékét”, amit feltétlenül el kell mondani, mert előfordulhat, hogy „holnap már késő lesz”. Iránra utalva azt írta, hogy Izrael egy olyan országra mérhet csapást, ahol „egyetlen egy atombomba létét” sem sikerült bizonyítani.

A vers az előző héten szerdán jelent meg, és világszerte heves reakciókat váltott ki. Többen antiszemita megnyilvánulásnak minősítették az alkotást, és voltak, akik védelmükbe vették a szerzőt, hangsúlyozva, hogy a zsidó állam politikájának bírálata nem feltétlenül Izrael-ellenesség.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.