Günter Grass újabb verset írt

Keresztes Lajos

2012. május 27., vasárnap 14:58, frissítve: vasárnap 15:01

A baloldali-liberális berlini napilap, a Der Tagesspiegel tudósít a német költő újabb politikai tartalmú megnyilatkozásáról.
A német író korábbi versével a Hír TV Hírvilág című műsora is foglalkozott. Mint ismert, művében Izraelt bírálta, ami heves vihart kavart.

Günter Grass ismét megtette: újabb költeményével hozzászólt egy aktuális politikai vitához. Európa szégyene a költemény címe, és szombaton jelent meg a Süddeutsche Zeitungban.

A Nobel-díjas író versében élesen bírálja azt a módszert, ahogyan Európa a görög adósságválságot kezeli. Felpanaszolja továbbá, hogyan csökken a többi európai állam cselekvési és döntési tere, s attól tart, hogy Görögországot már csak megtűrik az EU-ban, és további jogaitól is meg fogják fosztani.

Pedig a dél-európai ország Európa bölcsője; Európa nem létezhet a görögök nélkül – vélekedik a költő. Grass maga nem kívánta a versét kommentálni vagy kiegészíteni. Minden, amit el kívánt mondani, az benne van a versben – nyilatkozta Hilke Osohling, a költő szóvivője.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.