Guy Verhofstadt véleménye a választásról: Felemelkedett a Momentum

2018. április 9., hétfő 13:08, frissítve: hétfő 14:43

A Fidesz keresztény-konzervatív, jobbközép európai uniós pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) vezetői sokáig nem reagáltak a magyar választásokra. Amint arról mi is beszámoltunk, Manfred Weber néppárti frakcióvezető végül gratulált Orbánnak. – Várom a közös munkát, hogy közös megoldásokat találjunk veled a mindenkit érintő európai kihívásokra – írta a Twitteren a bajor politikus.

Erre reagált az Európai Parlament (EP) liberális frakcióvezetője, a belga Guy Verhofstadt. – Azzal, hogy az európai értékek tiszteletére való felszólítás nélkül gratulált Orbánnak, az EPP legitimálja a magyar miniszterelnök hitvány kampányát, a jogállamiság elleni támadásait és az autoriter rendszer bevezetésére tett kísérletét – közölte szintén a Twitteren Verhofstadt.

A belga politikus továbbment: szerinte az egyetlen pozitív hír a Momentum felemelkedése. „Ők jelenthetik a reményt a jövőre nézvést” – zárta szavait Verhofstadt. A Fekete-Győr András vezette Momentum szereplését itthonról nézve nehéz felemelkedésként értékelni: országos listájukra mindössze 150 ezer szavazatot kaptak (2,83%), azaz kevesebbet, mint ahány aláírás a nolimpiás népszavazási íveken szerepelt. Ezzel nem is jutottak be a parlamentbe, a párt vezetője úgy értékelt, hogy baromira dühösek. Korábban a párt vezetése jelezte, lemondanak, ha nem szereznek országgyűlési mandátumot.

Néppárti védelem a Fidesznek

Korábban sok kritika érte az Európai Néppártot amiatt, hogy kiállnak a nyugaton illiberálisnak és vállalhatatlannak tartott Fidesz mellett.

E kettősséget Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 888 nevű kormányzati heccportálnak adott interjúban ekképpen írta le: „Mivel nagy a pártcsalád, a konzervatív, kereszténydemokrata, jobbközép irányvonal nyilván más-más országokban más-más jegyekkel rendelkezik. Ez teljesen természetes. Más ország vagyunk, más nemzet, más történelem, más megközelítés, más megértése a világnak. Ezért nyilván más típusú jegyei vannak egy azonos pártcsaládba tartozó pártnak Magyarországon, mint Németországban, Spanyolországban vagy Máltán. És ez jól is van így. Úgyhogy vitáink vannak, lesznek is, ez egészen biztos, de ez semmit nem von le annak a ténynek a jelentőségéből, hogy jelenleg az EPP legerősebb pártja mi vagyunk.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bíró-Nagy András, a Policy Solutions politológusa és az MTA kutatója lapunknak adott interjúban március közepén elmagyarázta, miért védi az Európai Néppárt a Fideszt: „A csatlakozás óta eltelt időszakban a fideszes képviselők az esetek több mint 95 százalékában szavaztak együtt az Európai Néppárttal. (…) az Európai Néppárt adja a védőernyőt Orbán Viktor kormányzása fölé európai szinten. Azért nincs kitéve jelenleg az Orbán-kormány olyan erősségű támadásoknak, mint a lengyel kabinet, mert a lengyel kormánypárt nincs benne egyik nagy európai pártcsaládban sem, míg a Fidesz értékes tagja a néppártnak, hiszen 12 képviselőt adnak. Sőt, ha a velük szimbiózisban élő határon túli magyar képviselőket is számítjuk, akkor még nagyobb és értékesebb csoportról beszélhetünk – akik tehát 95 százalékban nyomják a gombot a néppárti ukáznak megfelelően.”

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.