Gyilkolt a sárlavina

BL

2011. november 6., vasárnap 07:56

Négy ember meghalt, további legalább 28 eltűnt a kolumbiai Manizales városában, miután földcsuszamlás betemetett tíz lakóházat – közölte szombaton a helyi vöröskereszt.

A kitartó esőzés okozta a szerencsétlenséget a dél-amerikai ország fővárosától, Bogotától 280 kilométerre nyugatra fekvő, 350 ezres városban. Szintén a sok csapadék miatt vesztette életét három ember szombaton a nyugati országrészben, Quindio megyében, amikor sárlavina borított be egy házat.

Kolumbiában szeptember végén kezdődik az esős évszak. A 2011 áprilisát megelőző egy évben több mint négyszázan haltak meg a dél-amerikai országban a La Nina időjárási jelenségre visszavezethető, különösen heves esőzések következtében.

La Nina esetén lehűl a tengervíz hőmérséklete a csendes-óceáni térség Egyenlítőhöz közel eső részén. Ilyenkor a föld száraz területei még szárazabbá, csapadékos helyei még csapadékosabbá válnak, és az Atlanti- és a Csendes-óceánon fokozódik a trópusi ciklonok száma és intenzitása.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.