György Ádám Chopin a-moll etűdjét játssza a megnyitón

FFT

2012. június 1., péntek 18:00

"Célom bebizonyítani, hogy a klasszikus zene számára szokatlan közegben is lehet új közönséget szerezni a műfajnak" - mondta György Ádám zongoraművész az MTI-nek, aki június 8-án a labdarúgó Európa-bajnokság varsói megnyitó ünnepségén Chopin a-moll etűdjét fogja előadni.

"A varsói Nemzeti Stadionban a gyep közepére helyeznek el egy különleges, erre az alkalomra felkészített zongorát, amelyen Chopin Vihar-etűdjét (a-moll, Op.25 Nr.11) fogom eljátszani. A zongorát nyilván azért alakítják át, hogy az egész stadionban jól hallható legyen a hangja. A részleteket még én sem ismerem, de szombattól már Varsóban leszek és a próbák során derül ki, miként működik a hangszer. Számomra is nagy kihívás, hogyan fogom a sok ezer focirajongó figyelmét lekötni ezzel a finom, romantikus muzsikával" - fejtette ki György Ádám.

Megjegyezte, célja elsősorban az, hogy bebizonyítsa: egy, a klasszikus zene számára szokatlan közegben is képes új közönséget szerezni a műfajnak. Fellépése jó alkalom arra is, hogy felkeltse a figyelmet a barátai által létrehozott New York-i György Ádám Alapítvány iránt, amely fiatalok tanulmányainak támogatására gyűjt adományt - tette hozzá.
A labdarúgó Európa-bajnokság varsói megnyitóján látható produkciónak egy másik magyar vonatkozású szereplője is lesz: Karmatronic olasz származású, Budapesten élő dj-producer.

A megnyitót várhatóan 300 millióan fogják figyelemmel kísérni világszerte a televízió-képernyők előtt.

György Ádám elmondta azt is, hogy július 23. és augusztus 2. között negyedszer rendezik meg a pomázi Magyar Kóruskastélyban a György Ádám Kastélyakadémiát. A nemzetközi zongora mesterkurzuson nemcsak a 30 éves zongoraművész, hanem mesterei, Nádor György és Réti Balázs is tanítanak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.