Győzelemre segíthette a román szocdemeket a Cambridge Analytica

MN

2018. március 21., szerda 20:42, frissítve: szerda 21:20

Együttműködhetett a román Szociáldemokrata Párttal (PSD) a Facebook-felhasználók adatainak politikai felhasználásával vádolt Cambridge Analytica nevű cég. Az Associated Pressnek (AP) nyilatkozott az a brit politikai tanácsadó, akit a PSD 2016-os választási kampányához környékeztek meg. Az AP szerint a cég Rupert Wolfe Murrayt akarta megbízni, hogy segítsen a párt kampányában.

A gyanú szerint a Cambridge Analytica mind Donald Trump amerikai elnökké választásához, mind a brexithez is hozzájárulhatott.

Murray az AP-nek azt mondta: a Cambridge Analytica egyik magas rangú vezetője, Mark Turnbull 2016 augusztusában kereste meg. A tanácsadó egy e-maillel igazolta állítását, amelyben Mark Turnbull a feltételeket rögzítette. Eszerint két személyt küldenének Romániába, akik két-három hónapig stratégiai tanácsokkal és aktív segítségnyújtással járulnának hozzá a PSD kampányának sikeréhez. Murray állítása szerint azért utasította vissza az ajánlatot, mert nem dolgozik politikai pártoknak.

Az AP azonban nem tartja egyértelműnek, hogy végül a Cambridge Analytica küldött-e valakit Romániába vagy sem, a PSD viszont 46 százalékkal megnyerte a választást. Azt is tudni lehet, hogy a Cambridge Analyticához köthető tanácsadó cég, a SCL Group 2011 óta jelen van Romániában.

Foter.ro megjegyzi, hogy Liviu Dragnea, a PSD elnöke értetlenkedve fogadta a sajtó kérdését a Cambridge Analyticáról, válaszként csak annyit mondott, hogy szóba se jöhet a PSD-nél ilyen szolgáltatás, és ő úgy tudja, máshol vonták be a kampányba a nevezett céget.   

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.