Ha kell, külföldre engedik Timosenkót

WA

2012. május 13., vasárnap 17:20, frissítve: vasárnap 17:52

A kijevi kormány fontolóra veszi, hogy külföldre engedi gyógykezelésre a volt ukrán kormányfőt, ha orvosi szakvélemény szerint Julija Timosenko Ukrajnában nem juthat hozzá megfelelő gyógyterápiához.
Martonyi János külügyminiszter pénteken azt mondta, nem megnyugtatóak Julija Timosenko fogva tartásának körülményei.

Nikola Azarov miniszterelnök a Euronews tévé-csatornának vasárnap nyilatkozva hangoztatta, hogy ez csak abban az esetben lehetséges, ha az illetékes orvosi bizottságok arra a megállapításra jutnak, hogy Ukrajna területén nincs mód Timosenko megfelelő kezelésére. A kormány ebben az esetben emberiességi megfontolásokból megvizsgálja annak lehetőségét, hogy külföldre engedjék a beteget gyógyításának a folytatására.

Azarov felhívta a figyelmet arra, hogy ehhez viszont néhány jogszabályt meg kell változtatni, mert – mint hangoztatta – a volt kormányfőt nem politikai meggyőződéséért ítélték el, hanem hivatali visszaélés vádja alapján, amely szerint miniszterelnökként Ukrajnára nézve hátrányos gázszállítási szerződést írt alá Oroszországgal. Tavaly októberben ezért hét év szabadságvesztést szabtak ki rá.

A litván elnök meglátogatta pénteken Julija Timosenkót. Dalia Grybauskaite egy órán át beszélgetett Timosenkóval, akit „jó állapotban” talált.

Ukrajnára erőteljes nyomás nehezedik Timosenko miatt, és több európai politikus a lengyel–ukrán közös rendezésben június 8. és július 1. között tartandó futball Európa-bajnokság ukrajnai eseményeinek bojkottjára szólított fel. Kijev elhalasztotta a közép-európai államfők péntekre és szombatra tervezett jaltai csúcstalálkozóját, mivel a legtöbb meghívott – tiltakozásul a Timosenkóval szembeni bánásmód miatt – lemondta részvételét.

Ügyvédjének közlése szerint április 20-án beleegyezése nélkül szállították a harkivi kórházba, s eközben fizikai erőszakot alkalmaztak vele szemben, sérüléseket okozva. Timosenko tiltakozásul éhségsztrájkba kezdett, amit közel három hét után, szerdán fejezett be. Az ukrán hatóságok tagadják, hogy rosszul bántak az 51 éves politikussal.

Az EU külügyminiszteri tanácsa várhatóan hétfőn megvitatja, hogy milyen stratégiát alkalmazzanak Ukrajnát illetően.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.