Habony és Kadhafi szelleme kísért Párizsban

2016. november 4., péntek 15:04, frissítve: péntek 20:31

Nagy tétekben lehet rá fogadni, hogy az lesz Franciaország következő elnöke, aki a jobboldali jelöltek közötti versengésből győztesként emelkedik ki. Erre a csütörtök esti államfőjelölti televíziós vita után Alain Juppé volt kormányfő és külügyminiszter a legesélyesebb. És ezt nemcsak a tévéműsor után készített közvélemény-kutatásból lehet kiolvasni, hanem abból a különös és egyedi politikai együttállásból, amely Franciaországban kialakult a választás előtt öt hónappal. Francois Hollande és a Valls-kormány már szinte bármit tesz, az népszerűségvesztést jelent számára, a legutóbbi, a munkanélküliség csökkenését kimutató adatok sem hatották meg a választókat.

Hollande már maga is elkönyvelte, hogy tavasztól nem folytathatja ebben a minőségében. A szocialista jelölt – bárki legyen is az – a várakozások szerint az első fordulóban még stabilan elfoglalhatja majd a harmadik helyet Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje mögött. Viszont a második fordulóban már csak két jelölt között kell dönteni, és a baloldali szavazók – a szélsőjobbtól való félelmükben – a közép felé húzó konzervatív bordeaux-i polgármester, Alain Juppé mellett fognak ikszelni.

 

A francia jobboldalból egyébként most sokan szeretnének politikai tőkét kovácsolni, Alain Juppé és Francois Fillon volt kormányfők mellett részt vett a tévévitában Bruno Le Maire volt mezőgazdasági miniszter, Nathalie Kosciusko-Morizet képviselő, Jean-Frédéric Poisson, a Kereszténydemokrata Párt elnöke, Jean-Francois Copé képviselő és természetesen Nicolas Sarkozy volt államfő is.

Mozgósítás

Mint azt a jobboldalon zajló jelölti versenyről az mno-nak Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő elmondta, Sarkozy és Juppé egyaránt mozgósítási versenyt folytat, a kérdés, hogy a Sarkozy-ellenes baloldal, a liberális centrum, valamint az inkább Sarkozy-barát Nemzeti Front-szavazók milyen arányban szólnak bele a versenybe. Ha semmi nem változik, ha nem történik meglepetés, akkor persze az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Alain Juppé teszi meg a legelső, legnagyobb lépést az elnökség felé.

A vita magyar olvasat felől nézve meglepő módon észérvek mentén folyt, de a magyar felmenőkkel rendelkező politikus elleni támadásokból mindenki kivette részét. Sarkozyt elsősorban korábbi bevándorlási politikája miatt kritizálták, bár akár támadhatták volna a most nyilvánosságra került líbiai kampánytámogatási ügye miatt is. A Mediapart oknyomozó portál szerint ugyanis a volt államfő 2007-es kampányát Moammer Kadhadfi líbiai diktátor 6,7 millió euróval támogatta. Ehhez képest eltörpül az az ügy, amelyről Sarkozy kampányával kapcsolatban októberben a Figyelő hetilap írt, nevesül hogy Habony Árpád a londoni bejegyzésű Danube Business Consulting Ltd.-n keresztül ad tanácsot Sarkozy kampánycsapatának.

Eközben a francia közbeszédet továbbra is uralja a bevándorlás, az illegális migránsok országban való szétosztásának, a párizsi ideiglenes táborhelyek felszámolásának témája. Bár a nemzetközi figyelem a múlt héten Calais városára és az ott felszámolt illegális táborra irányult, és általánosságban is kevesebb szó esik a Párizsban tanyázó hontalanokról, a francia fővárosban megközelítőleg ugyanannyi menedékkérő lézeng, mint eddig az észak-francia kikötőváros melletti sátordzsungelben. A főváros Stalingrad nevű negyedéből higiénés okokra hivatkozva már egy éve is kifüstölték az önkényes ingatlanfoglalásba is kezdett migránsokat, de nem sok időnek kellett eltelnie, hogy megint ugyanolyan állapotok uralkodjanak a felüljárók alatti területeken. A hatóságok péntek reggel mindenféle összetűzés nélkül megkezdték a közel négyezer lakosú rögtönzött tábor felszámolását. A menedékkérőket nyolcvan busz várta, hogy a főváros környékén található hetvennégy ideiglenes szállásra és tornaterembe vihesse őket.

A hét utolsó munkanapján a tavaly november 12-ei véres párizsi merényletek óta zárva tartó Bataclan szórakozóhely tulajdonosa bejelentette, hogy egy évvel a merényletek után megnyitják a kapukat, és az áldozatok emléke előtt tisztelgő koncertet rendeznek, a fellépő pedig a világhírű popzenész, Sting lesz.

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.