Háború

Hegyi Zoltán

Hegyi Zoltán

2011. november 28., hétfő 15:07, frissítve: csütörtök 15:19

A magyar kormány a nemzetbiztonsági hivatalhoz fordult a forint elleni támadások ügyében. Helyes, ideje volt. Ez ugyanis biztonsági kérdés.

Tekintve, hogy most már a leglassabb felfogásúak is vágják, hogy összehangolt spekuláció folyik Magyarország, a magyar állam és benne vergődő állampolgárai ellen, a cél pedig nem más, mint a magyar gazdaság tönkretétele. Előre megfontolt szándékkal, bűnszövetkezetben. Feltehetjük naponta szemérmesen a költői kérdést, hogy kinek az érdeke és miért, de ez már végtelenül unalmas. Mert a választ tudjuk. Aki esetleg még mindig nem, hívja fel Bogár Lászlót, el fogja magyarázni türelmesen, századszor is. Aki meg házon belül focizik a hazaiak ellen, még jobban tudja, csak lapít, mint borzfos a fűben, és nézegeti a kilopott lóvéját.

A hadüzenet nélküli háború legolcsóbb zsoldosai a spekulánsok és az úgynevezett elemzők. A spekuláns egy rendes korban szitokszó, megvetés tárgya, legjobb esetben kalodában végzi egy közepes főtéren. Ma, a szavak devalválódásának korában szinte tisztes foglalkozás, úgy beszélnek róla, mint egy rendes esztergályosról. Csak hogy rend legyen a fejekben, ezeknek az arcoknak köszönhető a svájci frank szárnyalása, a forint mélyrepülése, következésképpen a tönkrement családok, az öngyilkosságok, a reménytelenség, a kilátástalanság, a rabszolgaság. A hétköznapi horror. Ne szépítsük, a spekuláns bűnöző, gyilkos.

Benoit Anne
Benoit Anne

De nézzünk például egy „független gazdasági elemzőt”, az is lehet szép szakma. Itt van mindjárt Benoit Anne. Munkásságának néhány napjáról lásd alább, bár bizonyára nem ez volt a legsikeresebb periódusa. A kis szösszenetet az interneten találtam, tanulságos. Csak annyit tennék hozzá, hogy ennek egy ezrelékéért egy futballbírót kicsinálnak a facebookon. A kis rohadék könnyen megtalálható, ha már ide nyilván nem jön. Mert akkor, ugye, szívlapát.

 

 

Egy elszabott short története

2011.11.20. 08:09 Kuku

Sokat hallottunk már a tőkepiac sötét oldaláról, de akkora lóláb ritkán lóg ki a bankházak falai mögül, mint pénteken. A gazdasági portálok egy héten át futószalagon ontották a forint szakadása miatt aggódó, majd – a forint drasztikus erősödésén örvendezés helyett – az IMF kikötőjében lehorgonyzó gyorsnaszádon élcelődő cikkeket. Ezek között megbújva megjelent két rövid hír, ami csodásan szemlélteti, miért nem kellene eleve kiröhögni a „gazdasági szabadságharc” kifejezést, csak azért, mert Orbán Viktor mondja.

 

Az első, november 12-én megjelent írásban azt olvashattuk, hogy Benoit Anne, a francia Societe Generale vezető elemzője páros lábbal rugdossa a forintot, közölve hogy mit ajánlanak ügyfeleiknek: hétfő reggeltől gőzerővelshortolják a forintot. Ez persze unszimpatikus lehet nekünk magyaroknak, hiszen az ilyen forint öntésére buzdító harci kiáltások már hétfőn 6 forinttal emelték devizahiteleink terheit, de a shortolás jelenleg nem illegális. Magunknak köszönhetjük, mondhatja erre bárki. Azonban Anne és ügyfelei számításába ezúttal hiba csúszott. A hétfői kasza után a forint oldalazásba kezdett 315-ös euró árfolyam környékén, majd a gyorsnaszád váratlan csütörtöki manőverét követően pár óra alatt 7 forintot erősödött, amire rég nem láttunk példát. Erre persze mindenféle reakció érkezett, és azok ellenkezője is, de egyszer csak min akad meg a szemünk? Benoit Anne péntek reggel fél kilenckor újra felbukkan, de nem ám akárhogy, hanem mint a Financial Times szerkesztőségi blogjának vendég szerzője kap lehetőséget. És mit állít? Az IMF-tárgyalás eleve kudarcra van ítélve, a valutaalap pikkel ránk, a befektetők bizalmát végleg aláástuk, most azonnal adni kell a forintot. A végén csak így, egy szóba dramatizálva: „Sell.” Véletlenül épp ezekben a percekben a devizapiacon kemény beöntés indult, gyakorlatilag az egyetlen komolyabb korrekció a forinterősödés ellenében, ami szerencsére egy óra múlva, 311 forintnál elhal. Innen aztán újra megnyílik az út a befektetői bizalom elpárolgásának cáfolata, vagyis egy újabb 8 forintos napon belüli forint erősödés előtt. Őszintén remélem, hogy ez már a melléktevékenységként „gazdasági újságírást” is űző bankház shortjait is kivágta. A magyar deviza végül bő 24 óra alatt 12 forinttal erősödött az euróhoz képest. Kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napunk!

 


A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.