Haladékot kért Románia

TK

2012. április 24., kedd 17:39

Újabb féléves haladékot kért a bukaresti kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságától (EJEB) a kommunizmus idején elkobzott ingatlanokkal kapcsolatos jogorvoslat működőképessé tételére – közölte kedden Dan Suciu kormányszóvivő a Mediafax hírügynökséggel.

Mivel több mint ezer – a visszaszolgáltatás ütemével és a megítélt kárpótlással elégedetlen – panaszos perelte be Romániát az EJEB-nél, a strasbourgi bíróság 2010 végén egy úgynevezett pilot ítéletet hozott Románia ellen. Az ilyen ítélet célja az, hogy modellként szolgáljon az összes hasonló esetre. A strasbourgi bíróság egyúttal felfüggesztette az azonos tartalmú ügyek tárgyalását 18 hónapra, ugyanakkor felszólította Romániát, hogy 2012. június 12-ig tegye működőképessé az államosított ingatlanokkal kapcsolatos jogorvoslati rendszerét. Ha a felszólításnak a tagország nem tesz eleget, az összes hasonló ügyre automatikusan ugyanazt az ítéletet adja az EJEB. A pilot ítélet alapján Romániának több mint 180 ezer eurós kártérítést kellett kifizetnie a felpereseknek.

A másfél éves terminusnál általában rövidebb határidőket szabott meg az EJEB más pilot ítéletek esetében. Kormányzati források szerint Románia mégis megpróbál további hat hónapos haladékot kérni Strasbourgtól, amely már a parlamenti választások után egy másik kormány idején járna le. Az ingatlanvagyon-visszaszolgáltatási ügynökség ugyanis három hónappal a határidő lejárta előtt dolgozta ki új restitúcióstörvény-javaslatát, amelyet a kormány közvitára bocsátott. A tervezet szerint Románia leállítaná az államosított ingatlanok természetbeni visszaszolgáltatását, az értük fizetendő kárpótlást pedig a piaci érték 15 százalékára korlátozná. Az április 11-én közvitára bocsátott tervezet élénk politikai visszhangot és heves tiltakozást váltott ki Romániában, és a kormánykoalícióban sincs egyetértés róla. A kormányban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelezte, csak olyan megoldást tud támogatni, amely lehetővé teszi a még létező ingatlanok természetbeni visszaszolgáltatását, legfeljebb a már lebontott épületek esetében lehet szó a kártérítés korlátozásáról.

A kabinet keddi ülésén sem fogadta el a jogszabályt. A Mediafax értesülései szerint a kormány elemzi annak lehetőségét, hogy a már leadott kérvények esetében folytatódjék a restitúció, és újabb jogvesztő terminust állapítsanak meg a természetben visszaadható ingatlanok igénylésére.

A román szenátus – amelyben immár az ellenzék van többségben – közben vizsgálóbizottságot hozott létre az ingatlanvagyon-visszaszolgáltatási ügynökségnél elkövetett törvénytelenségek leleplezésére.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.