Halálos áldozata is van a charlottesville-i erőszaknak

MN

2017. augusztus 13., vasárnap 08:21, frissítve: vasárnap 19:54

Lezuhant egy rendőrségi helikopter szombaton az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Charlottesville közelében, és a rajta utazó két rendőr meghalt – közölte a helyi rendőrség. A város volt a helyszíne az erőszakba torkollott szélsőjobboldali rendezvénynek.

Szükségállapotot rendelt el szombaton az Egyesült Államokban Virginia állam kormányzója, miután Charlottesville-ben erőszakba torkollt az a demonstráció, melyet Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen szerveztek szélsőjobboldali szervezetek. Egy valószínűleg szándékos autós gázolásban, amely az ellentüntetők ellen irányult, meghalt egy 32 éves nő, és legalább 19 ember megsérült – írja a BBC. Több forrás összesen 30 sérültről számol be, és egyes értesülések szerint az erőszaknak van még két halálos áldozata.

Az MTI beszámolója szerint a rendőrség elfogta a gázolót, egy 20 éves, fehér bőrű ohiói fiatalembert, és eljárást indított ellene gondatlanságból elkövetett emberölés, súlyos testi sértés okozása és cserbenhagyásos gázolás gyanújával.

Ugyancsak szombaton lezuhant egy rendőrségi helikopter Charlottesville közelében, és a rajta utazó két rendőr meghalt – közölte a helyi rendőrség. Az eset egy erdős területen történt, egy ház közelében, Albermale megyében. A földön tartózkodók közül nem sérült meg senki, a baleset okát még vizsgálják. Az AP hírügynökség azonban meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva jelentette, hogy a városbeli erőszakos cselekményeknek van közük a helikopterbalesethez, de beszámolóiból egyelőre nem derült ki, hogy milyen módon. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a helikopter személyzete a tüntetéseket figyelte.

A The New York Times szerint a demonstrációt eredetileg délre hirdették meg a Virginiai Egyetem kampuszára, de már kora reggel kaotikus állapotok voltak a helyszínen: a megjelent szélsőjobboldaliakat a Black Lives Matter, elsősorban afroamerikai diákokat tömörítő szervezet ellentüntetői várták, és bár a rendőrség igyekezett kordonokkal távol tartani egymástól a két tömeget, hamar verekedések alakultak ki.

A fehér pajzsokat, sisakokat viselő szélsőjobbosok „A zsidók nem viszik el Leet!” skandálással tüntettek, amire a Black Lives Matters aktivistái „Náci szemetek!”-kel válaszolt. A rendőrség könnygázt vetett be, többen – köztük egy rendőr is – megsérültek, letartóztatások is voltak.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Virginia állam demokrata párti kormányzója sajtótájékoztatón a szélsőjobboldaliaknak azt üzente, menjenek haza. „Azért jöttetek ma ide, hogy ártsatok az embereknek, és ártottatok is nekik. De az üzenetem világos: erősebbek vagyunk, mint ti” – fogalmazott Terry McAuliffe. Hozzátette: úgy tesztek, mintha hazafiak lennétek, de nem vagytok azok. Elfogadhatatlannak nevezte a történteket – illetve a retorikát is –, és közölte, hogy „a szólásszabadság nem az erőszak szabadságát jelenti”.

Donald Trump amerikai elnök közleményben ítélte el a gyűlöletet és az erőszakot, majd beszédet mondott a zavargások kapcsán. Később pedig részvétét nyilvánította a gázolásban meghalt nő és a helikopterbalesetben meghalt két rendőr hozzátartozóinak. Trump először Twitter-bejegyzésben ítélte el a jobboldali aktivisták és az ellentüntetők összecsapásakor történteket, és sürgette, hogy vessenek véget az erőszaknak, majd kora délután sajtónyilatkozatot is tett. „Össze kell fognunk, és el kell ítélnünk ezt a gyűlöletet. Az Egyesült Államokban nincs helye az ilyesfajta erőszaknak. Gyerünk, fogjunk össze!” – írta mikroblogbejegyzésében az elnök.

Kora délutáni sajtónyilatkozatában azt mondta: „a charlottesville-i incidensekben több oldal is hibás”. Ez utóbbi mondatáért az elnök számos bírálatot kapott politikusoktól, elsősorban demokrata pártbeliektől, polgárjogi aktivistáktól, de néhány republikánus pártbelitől is, mondván, hogy nem kifejezetten a szélsőjobbot, a fehérek felsőbbrendűségét hirdetőket ítélte el.

„Elnök úr, a nevén kell neveznünk a gonoszt! Ezek olyan emberek, akik a fehérek felsőbbrendűségét hirdetik, és terrorcselekmény történt amerikai földön” – írta a Twitteren Cory Gardner republikánus szenátor, a párt egyik prominens tisztségviselője. Marco Rubio floridai szenátor így vélekedett: „A náciknak, a Ku Klux Klan (fajvédő) szervezetnek és a fehérek felsőbbrendűségét hirdetőknek semmi közük a hazafiassághoz. Amerika pont nem ilyen szeretne lenni.”

Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője pedig Trumphoz címezve azt írta szintén a Twitteren: „Ismételje utánam a saját profilján: a fehér felsőbbrendűség hirdetése támadás az amerikai értékek ellen!”

 
Sérülteket látnak el a Virginia állambeli Charlottesville-ben, miután erőszakba torkollott egy szélsőjobboldali rendezvény
Fotó: Paul J. Richards / AFP
 

A charlottesville-i városi tanács tagjai egyhangúlag felhatalmazták a rendőrkapitányt arra, hogy éjszakai kijárási tilalmat rendeljen el a helységben, de a rendőrkapitány egyelőre nem tette ezt meg.

Charlottesville liberális város hírében áll az elsöprő többségében konzervatív Virginia államban. A város vezetése az elmúlt időszakban több lépést is tett annak érdekében, hogy a nyilvános terektől – utcákról, középületek elől – eltüntesse a fajgyűlölő és rabszolgatartó múltra emlékeztető utcaneveket, táblákat, szobrokat. Új nevet kapott a Lee park is – ahol Lee tábornok eltávolítandó szobra áll –, és a másik konföderációs tábornokról, Thomas Jacksonról elnevezett parkot is átkeresztelték Igazság Parkjának.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.