Halálos áldozata van az erdélyi bányaomlásnak

MN

2017. október 6., péntek 07:20, frissítve: péntek 07:35

A dél-erdélyi Lupényben csütörtök kora délután mintegy tíz méter hosszan beomlott egy szénbánya 500 méter mélyen vájt tárnája. Az ott dolgozó tizenegy bányász közül nyolcan azonnal a felszínre tudtak jönni, az omladék alatt és mögött rekedt bányászok kimentésén pedig nyolctagú mentőalakulatok dolgoztak több váltásban.

A mentőcsapatok péntek hajnalban találták meg szerencsétlenül járt lupényi bányászokat, egyikük meghalt, a másik súlyos, a harmadik könnyebb sérüléseket szenvedett – közölte az Agerpres és a Mediafax hírügynökség. A bányaomlás után tizenkét órával először a súlyosan sérült bányászt találták meg, aki comb- és válltörést szenvedett, és a kihűlés határán volt, mesterséges kómában, mentőhelikopterrel vitték Bukarestbe. A kisebb sérüléseket szenvedő bányász egy órával később szabadult ki, ő a saját lábán jött a felszínre, a petrozsényi kórházban ápolják. A harmadik bányász élettelen testét 15 órával a baleset után hozták a felszínre.

A helyszínről Toma Petcu, a román energiaügyi miniszter tájékoztatta a sajtót. Közölte, hogy mielőtt visszatérne Bukarestbe, szeretne találkozni a bányaomlást épségben túlélő vájárokkal és a bányamentőkkel. Kiemelte, hogy a bányászat feltételei nem a legjobbak, de hozzátette, ez a mesterség mindenütt a világon kockázatokkal jár. A román állam gazdaságtalanságuk miatt már bezárta a bányák többségét a Zsil-völgyi szénmedencében. A térségben már csak négy bányában folyik fejtés. A lupényit és a petrillai Lónyay-bányát tavaly vették fel a bezárandók listájára, ott 2018-ban fejtenek kőszenet utoljára, de bezárásuk folyamata 2027-ig is eltarthat.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.