Halálos áldozata van az erdélyi bányaomlásnak

MN

2017. október 6., péntek 07:20, frissítve: péntek 07:35

A dél-erdélyi Lupényben csütörtök kora délután mintegy tíz méter hosszan beomlott egy szénbánya 500 méter mélyen vájt tárnája. Az ott dolgozó tizenegy bányász közül nyolcan azonnal a felszínre tudtak jönni, az omladék alatt és mögött rekedt bányászok kimentésén pedig nyolctagú mentőalakulatok dolgoztak több váltásban.

A mentőcsapatok péntek hajnalban találták meg szerencsétlenül járt lupényi bányászokat, egyikük meghalt, a másik súlyos, a harmadik könnyebb sérüléseket szenvedett – közölte az Agerpres és a Mediafax hírügynökség. A bányaomlás után tizenkét órával először a súlyosan sérült bányászt találták meg, aki comb- és válltörést szenvedett, és a kihűlés határán volt, mesterséges kómában, mentőhelikopterrel vitték Bukarestbe. A kisebb sérüléseket szenvedő bányász egy órával később szabadult ki, ő a saját lábán jött a felszínre, a petrozsényi kórházban ápolják. A harmadik bányász élettelen testét 15 órával a baleset után hozták a felszínre.

A helyszínről Toma Petcu, a román energiaügyi miniszter tájékoztatta a sajtót. Közölte, hogy mielőtt visszatérne Bukarestbe, szeretne találkozni a bányaomlást épségben túlélő vájárokkal és a bányamentőkkel. Kiemelte, hogy a bányászat feltételei nem a legjobbak, de hozzátette, ez a mesterség mindenütt a világon kockázatokkal jár. A román állam gazdaságtalanságuk miatt már bezárta a bányák többségét a Zsil-völgyi szénmedencében. A térségben már csak négy bányában folyik fejtés. A lupényit és a petrillai Lónyay-bányát tavaly vették fel a bezárandók listájára, ott 2018-ban fejtenek kőszenet utoljára, de bezárásuk folyamata 2027-ig is eltarthat.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.