Halálos fenyegetéseket kapott a miniszterelnök

tt

2012. május 16., szerda 20:36

Két olasz napilapnak írt levélben halálos merénylettel fenyegette meg Mario Monti miniszterelnököt a tavaly december óta ismételt terrorista akciókról ismert anarchista csoport.

„Monti a hátralévő hét célpontunk egyike. A Népnek nem érdeke Európában maradni, hogy ezzel megmentse a bankokat. A Néptől kaptunk mandátumot, és életünket is feláldozzuk az igaz ügyért. A Nép megadóztatása a Nép kirablása. Éljen a FAI, éljen az anarchia!” –  fogalmazott  a FAI (Informális Anarchista Föderáció) rövidítéssel ismert anarchista szervezet háromoldalas politikai kiáltványa. A célpontok között megnevezték az Equitalia adóügynökség dél-itáliai központjának igazgatóját is.

Az írógéppel írt levelet a Calabria Ora és a Gazzetta del Sud dél-olasz napilapok postaládájában helyezték el. A hatóságok hangsúlyozták, hogy hiába az aláírás, a levél származását kétségek övezik. Pártok és társadalmi szakszervezetek azonnali szolidaritásukat fejezték ki Montinak és elítélték az egyre fenyegetőbb „terrorista stratégiát”.

A FAI több levélbombát küldött az Equitalia olaszországi hivatalaiba. A legelső robbanószerkezettel teli boríték tavaly decemberben az Equitalia római vezérigazgatójának kezében robbant fel. Szintén decemberben lövedékkel teli borítékot kapott Gianni Alemanno, Róma főpolgármestere és számos párt vezetője is.

Az anarchista csoport vállalta magára a Roberto Adinolfi, a Finmeccanica katonai konszernhez tartozó Ansaldo atomkutató nagyvállalat ügyvezető igazgatója elleni merényletet is, akit május 7-én a nyílt utcán lábon lőttek. Ezt követően a belügyminisztérium több mint  négyszázra becsülte az esetleges terrorista merényletek célpontjait képző személyeket, és a fegyveres erők katonáival biztosított védelmet az olasz és multinacionális cégek, többek  között az Equitalia és a Finmeccanica vezető menedzsereinek.

A Finmeccanica munkásszakszervezetei bejelentették, hogy egyórás sztrájkot tartanak a terrorizmus ellen.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.