Halálos ítéletet kért az ügyész Mubarakra + Videó

WL

2012. január 5., csütörtök 16:14

Halálos ítéletet kért csütörtökön az ügyész Hoszni Mubarakra a volt egyiptomi elnök perében.

A 83 éves Mubarak ellen az a vád, hogy tavaly év elején, csaknem harmincéves uralom után, része volt az ellene tüntető tömegből mintegy 850 ember megölésében.

„Az előre megfontolt emberölésért a törvény a halálos ítéletet írja elő" – mondta Musztafa Háter, az ötfős ügyészcsoport egyik tagja, lezárva a vádbeszédet a kairói bíróságon, ahol ugyancsak halálos ítéletet kértek Habíb el-Adli volt belügyminiszterre.

A tárgyalást január 9-ére elnapolták.

Musztafa Szuleimán főügyész a harmadik napja tartó vádbeszédben „politikailag és törvényileg" felelősnek nevezte az exelnököt a hivatalosan mintegy 850 ember haláláért. Mubarak – mondta – semmit se tett az öldöklés leállítására, holott tudott róla mind a támogatóival folytatott megbeszélései, mind pedig regionális tv-adók, illetve titkosszolgálatai jóvoltából. „A kérdés nem csak az, hogy adott-e utasítást a tüntetők megölésére" – jelentette ki egyebek között a fővádló. Szerinte másfelől Adli volt belügyminiszter nem adhatott volna ki lőparancsot Mubarak utasítása nélkül. Ezt – hangoztatta – alátámasztja két olyan politikus is, akik Mubarak bukása után töltötték be a belügyminiszteri posztot.

Hoszni Mubarak ellen tavaly augusztus 3-a óta folyik per a kairói bíróságon, egyfelől az ellene 18 napon át zajlott tüntetések vérbe fojtásáért, amelyben Adli exbelügyminisztert és még hat embert vádolnak, másrészt korrupció címén, amelyben két fia, Gamál és Alaa a vádlott-társai.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.