Halálra ítélhetik az amerikai ámokfutót

BL

2012. március 23., péntek 22:24

Tizenhét rendbeli, előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés címén pénteken hivatalosan vádat emeltek az ellen az amerikai katona ellen, aki nem egészen két hete válogatás nélkül agyonlőtt afgán civileket Dél-Afganisztánban – áll az amerikai fegyveres erők Kabulban kiadott közleményében.

Az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság főbenjáró bűn, így a vádlottat, a 38 éves Robert Bales őrmestert halálra ítélhetik, ha bűnösnek találják. Az őrmestert hat rendbeli emberölési kísérlettel, valamint hat rendbeli testi sértéssel is vádolják. Bales ügyvédje többek között arra hivatkozik, hogy védence koponyasérülést szenvedett néhány éve Irakban, és akarata ellenére küldték Afganisztánba.

Továbbra sem lehet tudni, mi indította arra a katonát március 11-én éjjel Kandahár tartományban, hogy elhagyja az amerikai katonai bázist, és két faluban lemészároljon civileket, köztük 9 gyereket és három nőt. A katonát az afgán hatóságok tiltakozása ellenére az Egyesült Államokba, a kansasi Fort Leavenworth katonai börtönbe szállították, ahol elkülönítve őrzik.

A lehető legkomolyabb büntetésben kell részesíteni a katonát – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában David Scheffer, Bill Clinton elnök háborús bűncselekményekkel foglalkozó egykori nagykövete. Hozzátette: az amerikai katonai törvényszékek mindig kifogásokat keresnek, hogy kimagyarázzák a katonák tetteit.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.