Halálra kínozzák a foglyokat

BL

2012. január 26., csütörtök 20:23

Líbiában az egykori rendszer több fegyveresét és támogatóját halálra kínozták a fogolytáborokban, ahol a kínzás gyakorlata általánossá vált – állította csütörtökön az Amnesty International (AI).

A nemzetközi emberjogi szervezet szerint több, a (felkelő) fegyveres csoportok felügyelete alatt álló fogoly olyan körülmények között halt meg Tripoliban, a líbiai fővárosban és környékén, valamint Miszrátában, amelyek kínzásra utalnak.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) humanitárius szervezet csütörtökön arról számolt be, hogy a foglyok megkínzása miatt felfüggeszti tevékenységét a fővárostól 215 kilométerre keletre fekvő Miszrátában lévő gyűjtőtáborban. Erre az adott okot, hogy nem tudnak sürgős orvosi ellátást biztosítani a megkínzott embereknek.

Az AI megerősítette: Tripoliban, Miszrátában és Garjánban találkoztak olyan foglyokkal, akiken látható nyoma volt annak, hogy az utóbbi napokban, hetekben megkínozták őket. „Sebek voltak a fejükön, különböző testrészeiken” – közölték a szervezetnél. Az Amnesty International szerint a kínzásokat a hivatalosan elismert katonák, a biztonsági szervezet tagjai és a számos, a törvényes kereteken túl tevékenykedő fegyveres csoportok emberei követték el.

A hatóságok ígéretet tettek arra, hogy ellenőrzésük alá vonják a fogolytáborokat. Az AI ugyanakkor riasztónak tartja, hogy nem történt semmilyen előrelépés a kínzások megszüntetése érdekében.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.