Haláltáborokkal viccelődött a hangosbemondóban

tt

2012. május 4., péntek 12:30

Valósággal sokkolta egy ismeretlen férfi egy belgiumi vonat utasait, amikor hangosbeszélőn ezt közölte velük: Üdvözöljük önöket az Auschwitzba induló szerelvényen.

Így folytatta: „Az összes zsidót megkérjük, hogy szálljanak ki Buchenwaldban.” Auschwitz-Birkenauban (a mai lengyelországi Oswiecim-Brzezinka) és a Weimar közelében fekvő Buchenwaldban a nemzetiszocialista korszakban megsemmisítő táborok voltak, amelyekben zsidók százezreinek iparszerű legyilkolása zajlott.

A vonat csütörtökön este Namurból Brüsszelbe tartott – jelentette az RTBF francia nyelvű rádió –, amikor az ismeretlen férfi behatolt a hangosítóegység fülkéjébe, és a fenti közleményt franciául előadta. Mire a kalauz a fülkébe szaladt, az ismeretlennek nyoma veszett. Az utasok megerősítették a történteket, amelyekről a belgiumi Belga hírügynökség is beszámolt. A férfit nem sikerült elcsípni.

A belga SNCB vasúttársaság elítélte az antiszemita megnyilvánulást. Egy szóvivő kizárta, hogy a cselekedetet a társaság alkalmazottja követhette volna el. Közölte, hogy vizsgálat indul az ügyben.

Az eset a belga belpolitikában is hullámokat kavart. Viviane Teitelbaum, a brüsszeli parlament liberális képviselője a rádióban annak a véleményének adott hangot, hogy a politikai vitákban bagatellizálják a náci múltat. „Mind gyakrabban lépnek át egy vörös vonalat. Bizonyos felelősség terheli azokat a politikusokat is, akik például Goebbelsszel (a náci rezsim egykori propagandaminiszterével) vagy egykori eseményekkel vonnak párhuzamot.. Nem mindenki ismeri a történelmet, és aztán elindul a lavina.”

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.