Haley: Ha az ENSZ tétlen marad, az USA ad választ a vegyi támadásra

MN

2018. április 10., kedd 06:53, frissítve: kedd 07:41

Az Egyesült Államok „választ fog adni” a Szíriában elkövetett újabb halálos vegyifegyver-támadásra, függetlenül attól, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) cselekszik-e vagy sem – mondta hétfőn New Yorkban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, orosz kollégája ezzel szemben álhírnek nevezte a támadásról szóló vádat.

A több mint hetven halálos áldozatot követelő szombati gútai támadással foglalkozó rendkívüli BT-ülésen Nikki Haley az MTI összefoglalója szerint kijelentette: „a történelem vagy úgy fogja feljegyezni a mostani helyzetet, mint amikor a Biztonsági Tanács teljesítette kötelességét, vagy úgy mint, amikor teljes kudarcot vallott abban, hogy megvédje a szíriai embereket” a vegyi fegyverek használatának veszedelmétől. Az amerikai diplomata szemére hányta Oroszországnak, hogy már több ízben megvétózta a BT-ben a szíriai rezsimet elítélő határozati javaslatokat, holott „Oroszország megálljt parancsolhatna ennek az értelmetlen mészárlásnak”.

Vaszilij Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet ezzel szemben ismét álhírnek minősítette a szíriai vegyifegyver-használatról szóló vádakat, amelyek szavai szerint csak azt szolgálják, hogy eltereljék a figyelmet Szergej Szkripal volt orosz kém megmérgezésének London által „összekuszált” nyomozásáról. Nebenzja ezért felszólította a dúmai eset vizsgálatára felkért Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW), hogy szakemberei már kedden repüljenek Damaszkuszba, és a helyszínen győződjenek meg arról, hogy nem történt vegyifegyver-támadás.

A diplomata „héjaretorikával” és országa elleni „modortalansággal” vádolta Franciaországot, Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat, egyben megdöbbentőnek nevezte, hogy mennyire nincs világos stratégiájuk Szíria ügyében. Három nappal az után, hogy az amerikai pénzügyminisztérium súlyos szankciókat rendelt el hét, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak minősített orosz „oligarcha” és 17 orosz kormánytisztviselő ellen, Nebenzja kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek barátai, és – tette hozzá – „mi sem vágyunk különösebben az önök barátságára”. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyébként még hétfőn azt mondta: a Szíriában szolgáló orosz katonák nemegyszer figyelmeztettek arra, hogy polgári lakosok ellen vegyi fegyverrel elkövetendő „súlyos provokáció” van előkészületben, amellyel ismét a szíriai kormányerőket fogják megvádolni

Az újabb, Moszkva elleni szankciókat, az érintettek világszerte folytatott „káros tevékenységére” hivatkozva hozta meg Washington. Az intézkedések az érintett üzletemberek tulajdonában lévő tucatnyi vállalatot, valamint állami tulajdonban lévő fegyverkereskedelmi cégeket és egy bankot is érintenek. A szankciók részeként befagyasztják az érintettek amerikai joghatóság alá eső vagyonát, és megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzletet kössenek velük.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A szankciók következtében 8-11 százalékponttal estek hétfőn a moszkvai tőzsdeindexek, ami a legnagyobb zuhanás 2014 márciusa óta. Az orosz piacok „fekete hétfőjén” Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy a Kreml kész mindent megtenni annak érdekében, hogy minimalizálja az amerikai szankciók káros gazdasági hatását.

A BT tagjait bírálta az emberi jogi főbiztos

Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn élesen bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, mert – mint mondta – a szíriai Dúma városában elkövetett állítólagos vegyi támadással összefüggésben csak a történtek „erőtlen elítélésére” telik tőlük. Arra figyelmeztetett, hogy az erős válaszlépések hiánya borzalmas következményekkel járhat az elkövetkező évtizedekre nézve.

„Több nagyon befolyásos állam is közvetlenül érintett a szíriai konfliktusban, s mégis teljességgel képtelenek voltak feltartóztatni a borzalmas visszafejlődést a vegyi fegyverek korlátozások nélküli használatához” – olvasható a főbiztos közleményében.

Zeid Raad al-Husszein szerint a szóbeli elítélés messze nem elég, s az, hogy nem képesek kivizsgálni minden egyes feltételezett vegyi támadást, aláássa a nemzetközi jogrendet. Hozzátette: 2013 óta legkevesebb 35 ilyen esetről tudnak. A főbiztos kiemelte: a vegyifegyver-tilalmi egyezményt a világ 192 országa ratifikálta, ami azt jelenti, hogy ez a nemzetközi jog egyik legáltalánosabban támogatott dokumentuma, de rendelkezéseit mégis semmibe veszik.

„És mi a világ válasza minderre? Üres szavak, erőtlen elítélések, és egy Biztonsági Tanács, amelyet vétózással bénítanak meg” – hangoztatta Zeid Raad al-Husszein. A világnak gyorsan fel kell ocsúdnia, s észre vennie a globális fegyverellenőrzésre mért helyrehozhatatlan károkat, miután évtizedekig úgy tűnt, a vegyi és biológiai fegyvereket sikerült törvényen kívül helyezni. „A világ pedig ölbe tett kézzel szemléli, ahogy használatuk bevetté válik Szíriában” – tette hozzá.

A lázadók uralta térségekben működő, fehér sisakosok nevű szíriai mentőcsapat állítása szerint szombaton egy vegyifegyver-támadásban legalább 60 ember életét vesztette, több mint 1000 megsebesült a kelet-gútai Dúma városában. Az Oroszország támogatását élvező szíriai vezetés tagadta, hogy a kormányerők bármilyen vegyifegyver-támadást hajtottak végre a felkelők ellen, és maga Moszkva is valótlannak nevezte ezeket a híreszteléseket.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.