Hamis migrációs adatokkal riogatott a Fidesz

(Frankfurt)

2018. március 13., kedd 18:30, frissítve: szerda 07:30

Az általános menekült- és Nyugat-ellenes kormánypropaganda keretében Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője szombati sajtótájékozatóján – az MTI tudósítása szerint – azt terjesztette, hogy egy év alatt 70 százalékkal nőttek volna meg Németországban a „bevándorlásra fordított” költségek. Mivel a német költségvetés a bevándorlást nem finanszírozza, legfeljebb a menekülteket támogatja, vélhetően Tuzson is arra gondolt – de így is tévedett. Állításaival szemben a valóság ugyanis az, hogy 2017-ben a német költségvetésben 21,3 milliárd eurót fordítottak a menekültekkel kapcsolatos kiadásokra, beleértve az integrációs programokat és a helyi önkormányzatoknak nyújtott támogatásokat is. A 2018-as évben pedig 21,4 milliárd euró van e célokra elkülönítve, a növekedés tehát nem hetven, hanem csupán fél százalékos. Ráadásul sem tavaly, sem idén nem nőtt, nő a német költségvetés hiánya a kiadások miatt. Mire megy többek között ez az összeg? Majdnem hétmilliárd euróval támogatja a német állam helyben a menekülést kiváltó okok megszüntetését, szintén majdnem hétmilliárd eurót kapnak a helyi önkormányzatok, amelyek a menekültek elszállásolását intézik, illetve nyolcmilliárd euró megy el a menekültek integrációjára és szociális segélyezésére. Mivel nekik nincs még önálló jövedelmük, így az egészségügyi ellátásukat közvetlenül a költségvetés finanszírozza.

Tuzson emellett még azt is állította, hogy a Fidesz legszorosabb német szövetségese, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) által egyedül kormányzott Bajorország a költségvetéséből többet költene a menekültekre, mint a a gazdaságra, a környezetvédelemre és az egészségügyre összesen. A kijelentéssel eleve két gond is van. Egyrészről Tuzson az almát hasonlítja a körtéhez, ugyanis miközben a menekültügy összegei csak a költségvetésben jelennek meg, az egészségügyet Németországban nagyrészt nem az állami vagy a tartományi költségvetések, hanem a beszedett egészségügyi járulékokból a magán-egészségpénztárak, illetve részben a helyi önkormányzatok finanszírozzák. Hogy mennyi tehát a német vagy a bajor egészségügy költségvetése, azt a tartományi büdzsékből nem lehet megtudni. Így az az egészségügyi összeg, amit Tuzson a bajor költségvetésben talált, csak töredéke az egészségügyre fordított pénzeknek.

Másrészről azonban a számok még így sem stimmelnek. A bajor költségvetésben 2018-ra közel kétmilliárd euró van elkülönítve a menekültügyi törvény alapján juttatandó kiadásokra, ellátásokra. Ha nagyon megengedők vagyunk, és minden, a bevándorlással összefüggő egyéb költséget is hozzácsapunk, akkor hárommilliárd eurónyi kiadást tervez a bajor szabadállam 2018-ban e téren. Mivel a költségvetés kiadási oldala meghaladja a 60 milliárd eurót, az összeg, ami a menekültek befogadására, integrációjára megy, a megengedő számítás szerint is csupán a költségvetés öt százalékát teszi ki. Az egészségügyi kiadások esetében felesleges a költségvetési kiadásokat nézni, azok ugyanis legfeljebb az egészségügyi állami adminisztrációt és például a munkavédelmi kiadásokat tartalmazzák, ezért értelemszerűen nem túl magas. Azonban a bajor költségvetésben egészségügyre, környezetvédelemre így is 1,5 milliárd, a szűken vett gazdasággal együtt – amit Tuzson szintén hozzávett – pedig 4,5 milliárd euró megy. Ebben értelemszerűen sem a tudományra, sem a közlekedésre, sem az infrastruktúrára fordított összegek nincsenek benne, holott azok is a gazdaságot finanszírozzák: azokkal együtt a menekültekre fordított 3 milliárd euróval szemben rögtön a 20 milliárd eurót is meghaladó összeg áll.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.14.

A szerkesztő ajánlja

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.