Három évet kért az ügyész a punk kismamákra

tt

2012. augusztus 7., kedd 15:50

Az ügyész szerint az orosz punkzenekar énekesnőit a vallási gyűlölet motiválta, a vádlottak viszont ma is tagadták, hogy a hívek megsértése lett volna a céljuk.

Három év börtönbüntetést kért az orosz államügyészség kedden a Pussy Riot nevű orosz női punkegyüttes három tagjára, akik két héttel a márciusi elnökválasztás előtt a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban maszkban, gitárokkal „imádkoztak” a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, az azóta megválasztott államfőt.

Vallási gyűlöletből generált garázdaság

Perbeszédében Alekszandr Nyikiforov ügyész kijelentette: kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a vádlottak garázdaságot követtek el, amit vallási gyűlölet motivált. Hangsúlyozta, hogy a vádlottak állításával ellentétben akciójuk nem politikai természetű volt, hanem egyenesen a pravoszláv hitűek megsértésére, megalázásra irányuló provokáció. Hozzáfűzte, hogy a bűntettet tudatosan és előre kitervelten követték el.

Sztárok sora állt a márciusban letartóztatott orosz ellenzéki punkzenekar mellé, akik most az orosz fővárosban fellépő egykori botrányhősnőtől, Madonnától várják a támogatást. Eközben Putyin londoni nyilatkozataiban tett utalást az enyhébb ítéletre.

„Egy székesegyházat, annak emelvényét színpadnak használni, kihívó, a helyhez nem illő öltözékben táncolni és énekelni rajta, mindezt az államügyészség úgy értékeli, mint a hívők érzéseinek kigúnyolását” – fogalmazott a vád képviselője. Mint mondta, nem arról van szó, hogy az együttes tagjai nem tudták, hogyan kell viselkedni egy székesegyházban, hanem szándékosan szegültek szembe a szabályokkal.

A vádlottak előző napi meghallgatásukon tagadták, hogy a hívek megsértése lett volna a céljuk, és kitartottak amellett, hogy pusztán a politikai hatalommal szembeni bírálatukat fejezték ki ily módon.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.