Három férfi ellen indult eljárás a Párizsban tervezett merénylet miatt

MN

2017. október 7., szombat 15:20

A korábban őrizetbe vett hat gyanúsított közül három férfi, köztük két radikális iszlamista ellen indított a francia terrorelhárítási vizsgálóbíró eljárást szombaton a múlt hétvégén Párizsban tervezett robbantásos merénylet miatt – közölték igazságügyi források.

A 28, 29 és 30 éves Amine S., unokatestvére Sami B., és barátjuk, Aymen B. ellen terrorizmussal kapcsolatosan, bűnszövetkezetben elkövetett emberölési kísérlet a vád. Valamennyiüket hétfő este vették őrizetbe a Párizstól délre található Essonne megyében. A velük előállított további három férfit viszont szabadon engedték, ellenük nem indult semmilyen eljárás – írja az MTI.

Szeptember 31-re virradó éjjel a nyugat-párizsi 16. kerület egyik csendes utcájából egy lakó riasztotta a rendőrséget reggel fél 5 órakor, mert gázszagot érzett és gyanús hangokat hallott a lépcsőházból. A rendőrök egy négy gázpalackokból összeállított robbanószerkezetet találtak, amelyet a gyanúsítottak benzinnel öntöttek le, és egy elektromos vezetékkel rákötött mobiltelefonnal próbálták meg a riasztást megelőzően háromszor, sikertelenül, működésbe hozni.

„Az emberi és anyagi következmények tragikusak lehettek volna, jóllehet jelenleg nem tudjuk, miért volt ez a lakóépület célpont” – mondta péntek esti sajtótájékoztatóján Francois Molins párizsi főügyész.

A radikális iszlamisták titkosszolgálati nyilvántartásában szereplő Aymen B. ujjlenyomatát megtalálták a helyszínen a rendőrök, így sikerült a nyomozóknak a gyanúsítottak nyomára bukkanniuk.

A 29 éves fő gyanúsított Párizsban született francia állampolgár, 2016. július óta szerepel a titkosszolgálati nyilvántartásban az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szimpatizáló nézetei miatt.

A terrorkészültség továbbra is magas fokú Franciaországban, ahol 2015 januárja óta számos dzsihadista indíttatású támadást hajtottak végre. Ezek közül a legsúlyosabb a Bataclan színházban és környékén zajló vérengzés volt: a nyolc, AK–47-es gépkarabéllyal, gránáttal és robbanóövvel felszerelt terrorista akkor 130 ember ölt meg, később velük is végeztek.

Legutóbb vasárnap a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarán késelt halálra egy férfi két fiatal nőt. Bár a magát tunéziainak mondó támadó személyes indítékai még nem teljesen világosak, a merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Augusztusban szintén dzsihadista jellegű terrortámadás történt, egy késes merénylő egy katonára támadt, ám még időben megfékezték.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.