Háromszáz lövés: a halálba vetette magát a merénylő + Videó + Képriport

PR, NT, WL

2012. március 22., csütörtök 11:55, frissítve: csütörtök 17:58

A francia kommandósokkal folytatott tűzharcot követően csütörtök délelőtt meghalt az elmúlt napokban elkövetett merényletek feltételezett tettese, aki egy rendőrök által körbezárt toulouse-i lakóház egyik első emeleti lakásában 32 órával ezelőtt barikádozta el magát. A férfi fegyverrel a kezében kiugrott az ablakon.
A témával foglalkozik a Hír TV Globál című műsora 18.15-től, valamint a Rájátszás is 20.05-től.

Néhány detonációt követően öt percen át folyamatosan lövéseket lehetett hallani. A rendőrségi források szerint a kommandósok fokozatosan és óvatosan haladtak előre, mielőtt behatoltak a gyanúsított lakásába, akivel szerda este 11 óra körül minden kapcsolat megszakadt.

Fotó: Reuters

A férfi fegyverrel a kezében kiugrott az ablakon, s a ház előtt halva találtak rá a rendőrök – közölte a francia belügyminiszter. Claude Guéant szerint a „különösen veszélyes” férfi a fürdőszobában barikádozta el magát, s ellenállt a lakásba behatoló erőknek.

A 24 éves Mohammed Merahn hét ember életét oltotta ki. Az algériai származású francia állampolgár a toulouse-i zsidó iskola előtt négy személyt, Montaubanban pedig három színes bőrű katonát ölt meg.

A Franciaországban történt merényletek feltételezett elkövetője – fegyverrel vetette magát a halálba

Fotó: Reuters


Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a történtek kapcsán a Hír TV-nek azt mondta: az alapvető cél az volt, hogy élve fogják el a merénylőt, hiszen akkor kiderülhetett volna, hogy hol kapott kiképzést, kikkel állt kapcsolatban, kiktől kapott fegyvereket. Mivel nem voltak túszok, a rendőrség nem volt rákényszerítve, hogy gyorsan lépjen, de arra bizonyára nem számítottak, hogy valaki, aki 30 órája nem aludt, képes legyen így ellenállni a rendőri erőknek.

Fotó: Reuters


Nógrádi szerint több száz Franciaországban élő ember kaphatott ilyen kiképzést Pakisztánban, Afganisztánban és Irakban. Véleménye szerint sok hasonló esetre kell felkészülnie Nyugat-Európának, hiszen vezető nyugat-európai politikusok közül is többen arról beszélnek, hogy a bevándorlók, vagy azok leszármazottai közül vannak, akik nem akarnak integrálódni, azaz a multikulturális együttlét nem működik.

A szakértő beszélt arról is, hogy ugyan a titkosszolgálatok – ha hosszú ideig figyelnek is valakit – egy feltételezés alapján, hogy ő terrorista, nem tartóztathatják le, de azért hogy ezt a merényletet nem tudták megakadályozni, „fejek fognak hullani”.

Fotó: Reuters

Büntetendő lesz a szélsőséges propaganda

A francia államfő bejelentette, hogy büntetőjogi intézkedésekkel kívánja felvenni a harcot a szélsőséges ideológiákhoz kapcsolható propaganda ellen, legyen szó az internetről, a börtönökről vagy külföldi utakról. Nicolas Sarkozy erről a Toulouse-ban és Montaubanban hét embert megölt, magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának valló merénylő halálát követően a francia televíziókban csütörtökön közvetített rövid beszédében szólt.

A köztársasági elnök arra kérte a franciákat, hogy kerüljék el az iszlám és a terrorizmus összemosását, miután „muzulmán honfitársainknak semmi közük nincsen egy terrorista őrült indítékaihoz”. Hozzátette: „Mielőtt zsidó gyerekekre célzott, a gyilkos muzulmánokat ölt meg”.

Forrás: MTI/bbc.co.uk/Hír TV

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.