Hatalmas üzlet a használtruhabálák hasznosítása

TK

2012. május 8., kedd 23:18

Egymilliárd dolláros üzletággá nőtte ki magát Afrikában a főként Európából érkező használtruhabálák árusítása, s noha a helyi középosztály számára rendkívül jövedelmező üzlet az adományok értékesítése, a helyi, egyébként sem túl erős textilipart szinte teljesen ellehetetleníti – állapította meg Monica Frank, a brit The Guardian riportere.

A világszerte adományként összegyűjtött ruhaneműk közel egyharmada jut különböző nagybani piacokon keresztül Fekete-Afrikába, ahol aztán kis utcai bódékban, a földre ömlesztve vagy valamivel drágábban szétválogatva, butikokban vásárolhatják meg őket a márkákra és a divatra gyakran kényes afrikaiak. Karácsonykor különösen sok ruha árasztja el az afrikai piacokat, s vannak olyan csempészek, akik ilyenkor magukat adománygyűjtőnek kiadva lovagolják meg a nyugatiak megnövekedett jótékonykodási hajlamát.

A használt ruhák megállíthatatlan, évente akár 200 tonnát is elérő áradata Ghánában például jelentősen visszavetette az infrastrukturális problémáknak és a divat gyors változásainak kitett textilipart. John Kufuor elnök (2001–09) úgy próbálta meg felvenni a harcot az európai divatcikkek túlsúlya ellen, hogy kihirdette a pénteki népviseleti napot, s a hagyományos afrikai viseletek hordására bátorította az embereket. Más afrikai országok – összesen 12-en – protekcionista okokból egész egyszerűen megtiltották a ruhabálák importját.

A csempészeket azonban természetesen nem állítja meg a ruhabála-embargó, s minden hónapban körülbelül 1,5 tonna ruhát juttatnak el autószállítónak álcázott hajókonténerekben más országok mellett Nigériába, ahonnan a környező kisebb államok piacaira is eljutnak az adományok. A hírhedt nigériai Katangua piac árusainak még az is megéri, ha saját maguk alkalmaznak ruhacsempészeket, olyannyira kelendő az így szerzett portéka. „Kínai árut akár ennél olcsóbban is vehetsz, de akkor úgy nézel ki, mint bárki más. Itt olyan dizájnerdarabokat találok, amelyeket máshol nem” – mondta The Guardian riporterének a piac egyik vásárlója kiselejtezett Gucci termékeket méregetve.

Az üzlet persze nem mindenkinek megy jól. Emmanuel Odaibanga, aki síkabátokat és sínadrágokat árul a Katangua piacon, például rossz bevételre panaszkodott. „A csempészektől olcsón megszerzi az ember, de nagyon nehéz túladni rajta” – mondta.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.