Határátkelőket torlaszoltak el a gazdák

NT

2011. december 1., csütörtök 17:05

A mezőgazdasági támogatások korábban kialkudott megtartásáért napok óta tüntető bolgár gazdálkodók csütörtökön eltorlaszoltak két jelentős határátkelőt Románia, illetve Törökország felé.

A gabonatermelők blokádja a Románia felé vezető egyetlen dunai határátkelőt érinti, valamint a török határnál levő Kapitan-Andreevo határállomást.

A bolgár mezőgazdasági minisztérium a blokáddal kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy Románia, Törökország és Görögország kártérítést követelhet az áruforgalom megbénítása miatt.

Szerdán nagyszabású tömegmegmozdulás volt Szófiában a jobbközép kormány megszorító intézkedései ellen, és a vasutasok is napok óta sztrájkolnak az állami vasúttársaság tervezett reformja miatt tiltakozva.

A kormány viszont hajthatatlan, jövőre a hazai össztermék 1,35 százalékára szándékozik csökkenteni az államháztartás hiányát. Szimeon Djankov pénzügyminiszter korábban jelezte: a jövő évi költségvetésben nagyjából az ideivel azonos kiadást terveznek, ami egyebek mellett azt jelenti, hogy már az egymást követő harmadik évben maradnak befagyasztva az állami fizetések és a nyugdíjak.

Az idei államháztartási hiány várhatóan a GDP 2 százaléka lesz a korábban várt 2,5 százalékkal szemben. 2010-ben a hiány még négy százalék volt. Az államadósság a GDP-nek mindössze 18 százaléka.

Az Európai Unió legszegényebb országának számító hétmilliós Bulgária szigorú költségvetési fegyelemmel igyekszik növelni a befektetői bizalmat. Bulgária erőfeszítéseit kedvezően fogadják a nemzetközi hitelminősítők, így a Moody's stabil kilátással, egy fokozattal, „Baa2”-re emelte meg az ország adósosztályzatát júliusban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.