Hatszázezer menekült is érkezhet a török határra

MTI

2016. február 8., hétfő 22:37

Legrosszabb esetben 600 ezer szíriai menekült érkezhet a szír–török határra az Aleppóban és környékén zajló harcok miatt – jelentette ki Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes hétfőn egy kabinetülés után.

Kurtulmus közölte, jelenleg mintegy 77 ezer szíriai menekültnek nyújt országa segítséget a határ szíriai oldalán felállított menekülttáborokban.

Hangsúlyozta, Törökország elsődleges célja az, hogy a menekülőket saját országuk határain belül tartsák, és „amennyire csak lehetséges”, ott segítsék a szíriaiakat.

Az utóbbi napokban több tízezer ember menekült el Aleppó városából és környékéről az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormánycsapatok támadásai elől Törökország irányába.

Kurtulmus korábban figyelmeztetett, hogy ha az aleppói térség helyzete változik, az esetleges menekülthullám az egymilliós nagyságrendet is elérheti.

Maradnak a nyitott határok

Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap azt mondta, Törökország kész menedéket nyújtani az Aleppóból menekülő több tízezer civilnek, ugyanakkor a határt péntek óta zárva tartják.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter korábban azt mondta, hogy országa jelenleg 2,7 millió szíriai menekültnek nyújt védelmet, és tartani fogja magát a „nyitott határok” politikájához. Azt nem közölte, hogy mikor nyitják meg a határt az aleppói menekültek előtt.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.