Helyrerakná a hadsereg önérzetét Putyin

tt

2012. augusztus 12., vasárnap 12:20, frissítve: vasárnap 12:22

Ezerhatszáz új harci gépet, illetve helikoptert ígért az orosz légierőnek Vlagyimir Putyin elnök szombaton annak az erőfeszítéseknek a részeként, amelynek célja megerősíteni az ország haderejét.

Az államfő abból az alkalomból beszélt, hogy száz éve hozták létre az orosz légierőt. Putyin sokat tett 2000-es első megválasztása óta, hogy helyreállítsa az önérzetet a hidegháborús időszak szuperhatalmának hadseregében –  állapította meg jelentésében a Reuters brit hírügynökség.

A birodalom felbomlása gyengítette meg

A tervezett hatszáz harci gép és ezer helikopter beszerzése egy 720 milliárd dolláros program része, amelynek célja újra felszerelni a Szovjetunió 1991-es felbomlását követő kiadáscsökkentések miatt meggyengült hadsereget. Vlagyimir Putyin hangoztatta, hogy nagyon modern technológiát képviselő eszközökkel szerelik fel a hadsereget, a meglévő fegyvereket pedig korszerűsítik.

Putyin a Zsukovszkijban rendezett légi parádén
Putyin a Zsukovszkijban rendezett légi parádén
Fotó: Europress/AFP


A Moszkva melletti Zsukovszkijban tartott légi parádén az államfő megköszönte a légierő tisztjeinek, veteránjainak, valamint a légi ipar dolgozóinak azt, hogy segítettek átvészelni a légierőnek az 1990-es évek és a 2000-es évek elejének nagyon nehéz időszakát.

Nem a levegőbe beszél

Az MNO korábban beszámolt róla, hogy az orosz hadsereg 92 darab Szu–34-es vadászbombázót kap 2020-ig azon 2,5 milliárd euró értékű szerződés értelmében, amelyet a Szuhoj gyárral írtak alá még március elsején. Vlagyimir Putyin február végén az orosz hadsereg minden eddiginél nagyobb arányú fejlesztését ígérte.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.