Hentesbárddal gyilkoltak kopt papot Kairóban

Kuthi Áron

Kuthi Áron

2017. október 13., péntek 14:04, frissítve: péntek 14:27

Kairó egyik külső negyedében csütörtökön megöltek egy kopt keresztény papot, az elkövető keresztet is vágott az elöljáró homlokára. Az egyiptomi kopt keresztény egyház nagyon szűkszavúan nyilatkozott az esetről, ebből csak az derült ki, a férfi a kórházban halt bele sérüléseibe. Ám más egyiptomi kopt források szerint a férfit vallási okokból ölték meg egy hentesbárddal, és egy vele együtt tartózkodó másik pap is megsérült. Az elkövetőt később elfogták. A Nílus torkolatvidékétől délre található Biba településért és környékéért felelős helyi kopt püspök viszont nem volt annyira szívbajos, közleményében azt írta, szélsőséges támadó vette el az életét a kairói papnak. Samaan Shehata családja megsegítésére máris elindult egy közösségi gyűjtés, péntek délig már több mint 9400 dollárt adományoztak az emberek a gyászolóknak. 

A koptok a 95 milliós egyiptomi lakosság 10 százalékát teszik ki, sorozatosak az elenük elkövetett támadások. Az egyik letöbb halálos áldozatot követelő robbantás idén húsvét előtti héten, két virágvasárnapi szentmisén követték el iszlamista szélsőségesek. Az egy óra különbséggel elkövetett bombatámadásokban összesen 47-en haltak meg, és közel százan megsérültek. Tavaly december óta több mint száz egyiptomi keresztény halt meg a kopt közösség elleni támasásokban. 

Ez a térkép a 2012-től Egyiptomban elkövetett, koptok elleni merényleteket jeleníti meg. Készítője egy ausztrál kopt mozgalom, amely a koptok diszkriminációja ellen emeli fel szavát. Líbiai hírforrások alapján ez a szervezet adott hírt az elsők között arról a múlt héten, hogy Szirte városánál megtalálták annak a huszonegy kopt mártírnak a földi maradványait, akiket csoportosan dzsihadista terroristák végeztek ki két éve. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szeptemberben például a egyiptomi diaszpóra-ügyi miniszter állítása ellen tiltakozott a szervezet. Az Ausztráliába látogató Nabila Makram azt mondta, a koptok üldözése csak pletykákon alapul. A miniszter egyébként az egyiptomi kopt pátriárka kíséretében többek a Melbourne-ben működő kopt keresztény közösség 44 emeletes, templomot is magába fogadó új felhőkarcoljának avatására érkezett a kontinensre. Ausztráliában húszezer kopt él, de az ottani kopt egyház tagjainak ennél sokkal többre, százezerre becsülik a számát. A tavaszi merényletek hatására egyébként az ausztrál kormány újra megvizsgálta húsz olyan kopt család bevándorlási kérelmét, akikre az ország szigorú bevándorlási törvényeinek értelmében kiutasítás várt volna. A kontinens 2013 óta 550 kopnak adott oltalmazotti státust.

A szerkesztő ajánlja

Radványi Benedek

Burján Csaba: Amikor kijöttünk Phjongcshangba, korizni alig tudtam

Az aranyérmes gyorskorcsolyázót már az általános iskolában azzal cukkolták, hogy olimpiai bajnok lesz. Interjú.

B. Kovács Gergely

A magyar falu, ami kis túlzással a fél világnak készít fakanalat

Pedagógiai fenyítőeszköz, konyhai alapfelszerelés és a nemzeti minimum. Egy nógrádikum nyomában.

Szathmáry István Pál

Öt deka szerencse

Gyulai Líviusz a Székelyföldre keveredő olasz kőfaragókról, patkányinváziókról és egy befalazott motorbicikliről.

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.