Hentesbárddal gyilkoltak kopt papot Kairóban

2017. október 13., péntek 14:04, frissítve: péntek 14:27

Kairó egyik külső negyedében csütörtökön megöltek egy kopt keresztény papot, az elkövető keresztet is vágott az elöljáró homlokára. Az egyiptomi kopt keresztény egyház nagyon szűkszavúan nyilatkozott az esetről, ebből csak az derült ki, a férfi a kórházban halt bele sérüléseibe. Ám más egyiptomi kopt források szerint a férfit vallási okokból ölték meg egy hentesbárddal, és egy vele együtt tartózkodó másik pap is megsérült. Az elkövetőt később elfogták. A Nílus torkolatvidékétől délre található Biba településért és környékéért felelős helyi kopt püspök viszont nem volt annyira szívbajos, közleményében azt írta, szélsőséges támadó vette el az életét a kairói papnak. Samaan Shehata családja megsegítésére máris elindult egy közösségi gyűjtés, péntek délig már több mint 9400 dollárt adományoztak az emberek a gyászolóknak. 

A koptok a 95 milliós egyiptomi lakosság 10 százalékát teszik ki, sorozatosak az elenük elkövetett támadások. Az egyik letöbb halálos áldozatot követelő robbantás idén húsvét előtti héten, két virágvasárnapi szentmisén követték el iszlamista szélsőségesek. Az egy óra különbséggel elkövetett bombatámadásokban összesen 47-en haltak meg, és közel százan megsérültek. Tavaly december óta több mint száz egyiptomi keresztény halt meg a kopt közösség elleni támasásokban. 

Ez a térkép a 2012-től Egyiptomban elkövetett, koptok elleni merényleteket jeleníti meg. Készítője egy ausztrál kopt mozgalom, amely a koptok diszkriminációja ellen emeli fel szavát. Líbiai hírforrások alapján ez a szervezet adott hírt az elsők között arról a múlt héten, hogy Szirte városánál megtalálták annak a huszonegy kopt mártírnak a földi maradványait, akiket csoportosan dzsihadista terroristák végeztek ki két éve. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szeptemberben például a egyiptomi diaszpóra-ügyi miniszter állítása ellen tiltakozott a szervezet. Az Ausztráliába látogató Nabila Makram azt mondta, a koptok üldözése csak pletykákon alapul. A miniszter egyébként az egyiptomi kopt pátriárka kíséretében többek a Melbourne-ben működő kopt keresztény közösség 44 emeletes, templomot is magába fogadó új felhőkarcoljának avatására érkezett a kontinensre. Ausztráliában húszezer kopt él, de az ottani kopt egyház tagjainak ennél sokkal többre, százezerre becsülik a számát. A tavaszi merényletek hatására egyébként az ausztrál kormány újra megvizsgálta húsz olyan kopt család bevándorlási kérelmét, akikre az ország szigorú bevándorlási törvényeinek értelmében kiutasítás várt volna. A kontinens 2013 óta 550 kopnak adott oltalmazotti státust.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.