Hétfő reggel derül csak ki, mekkora kárt okozott a zsarolóvírus

MN

2017. május 14., vasárnap 13:41, frissítve: vasárnap 18:33

A WannaCry zsarolóvírus péntek óta legalább 150 országban összesen 200 ezer célpontot támadott meg, és a szám tovább nőhet, ha az emberek hétfőn visszatérnek munkába – mondta az Europol igazgatója, Rob Wainwright vasárnap, a brit ITV tévéhálózat egyik műsorában. A vírus blokkolja a hozzáférést a számítógépen tárolt adatokhoz, a feloldásért pedig pénzt követel. A legrosszabb a helyzet Nagy-Britanniában és Oroszországban, de Wainwright szerint csak rendkívül kevesen fizettek a zsarolóknak.

A támadás különlegességét az adta, hogy a zsarolóvírust féregfunkcióval kombinálták, ezáltal a fertőzés automatikusan továbbterjedt. „Ilyen globális méretű támadásra eddig nem volt példa” – hangsúlyozta az Europol-igazgató, aki szerint növekvő fenyegetéssel állunk szemben: „A számok egyre emelkednek, és aggódom, hova lyukadunk ki hétfő reggelre, mikor az emberek visszatérnek a munkába, és bekapcsolják gépeiket.”

Szombaton még arról szóltak a hírek, hogy lényegében véletlenül, de sikerült megállítani a vírus terjedését. Egy 22 éves, brit kiberbiztonsági szakember ugyanis tíz dollárért regisztrálta próbaképpen azt a szokatlanul hosszú, 45 karakterből álló, értelmetlen domainnevet, amelyet – mint utólag kiderült – a rosszindulatú vírus kódjába épített be annak megalkotója, valószínűleg pont azért, hogy szükség esetén le tudja állítani.

Hubert Csaba információbiztonsági szakértő szerint azonban megjelent a WannaCry 2.0-s verziója, amiből eltávolítottak minden lehetőséget, amivel esetleg meg lehetne állítani a fertőzést. A támadás újabb hulláma elindult, már csak kis idő kérdése, hogy tovább növelje a fertőzött rendszerek számát. Úgy néz ki, hogy ez egy hosszú és kemény küzdelem lesz, és mindenkinek nagyon komolyan kell vennie a fenyegetést, és mindent meg kell tenni a maximális védelem elérése és a károk minimalizálása, megelőzése érdekében – írta.

A vírus főleg e-mailben, csatolmányként érkezhet, vagy kétes eredetű fájlok letöltésével (ide értve a vírusos torrentfájlokat is) terjedhet, esetleg célzott adathalász támadással kerülhet a gépre. A szakértő szerint fontos, hogy operációs rendszerünket naprakészen tartsuk, minden Windows Update frissítést telepítsünk, különösképp a Microsoft által erre a sebezhetőségre kiadott MS17-010 számú frissítést.

Oroszországban kiberterrorizmust emlegetnek

A hivatalos bejelentések szerint egyebek között a legnagyobb orosz pénzintézménynél, a Szberbanknál, a Megafon és a Vimpelkom mobiltelefon-szolgáltatónál, a belügyi, a katasztrófa-elhárítási és az egészségügyi minisztériumnál és az állami vasúttársaságnál észleltek kibertámadást. Kritikus károk elszenvedését sehol sem ismerték el, az érintett intézmények az állították, hogy a behatolást elhárították, vagy lokalizálták.

Franc Klincevics, az orosz parlament felsőházának védelmi bizottságának elnökhelyettese TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a társadalom normális működését biztosító, létfontosságú rendszereket ért példátlan támadás, ezért „az emberiségnek kiberterrorizmussal van dolga”. Úgy vélekedett, hogy „a világ nagyon komoly figyelmeztetést kapott”.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.