Hetven év után békülhet ki Kína és a Vatikán

MN

2018. február 1., csütörtök 20:31, frissítve: csütörtök 22:25

Történelmi kibékülés előtt áll a Vatikán és Kína – írja a Reuters. A hírügynökség vatikáni forrására hivatkozva azt közölte: aláírásra kész annak a megállapodásnak a tervezete, amely szabályozná a kínai katolikus püspökök kinevezését, ezzel lehetővé téve, hogy az Apostoli Szentszék és a Kínai Népköztársaság közel hetven év után újra felvegye egymással a diplomáciai kapcsolatot, ami nem sokkal a kommunista hatalomátvétel után szakadt meg.

Kínában a becslések szerint tizenkétmillió katolikus él, két részre szakadva: van egy hivatalos, az állam által elismert Kínai Katolikus Hazafias Szövetség, amelynek püspökeit a pekingi kormány nevezi ki, és vannak a földalatti katolikus közösségek, amelyek a pápát tekintik elöljárójuknak, és nem fogadják el az állami szervezetet. A készülő megállapodás értelmében az Apostoli Szentszéknek a jövőben beleszólása lehet a püspökök kinevezésébe, amivel megszűnhet a megosztottság.

A részletek még nem ismertek teljesen, de a Reuters szerint meglehetősen bonyolult lépéssorozat következhet: a Vatikán által elismert, nyolcvanhét éves pápai prelátus visszavonulna, de a kínai állam elismerné mint nyugalmazott püspököt. A helyére egy kormány által elismert püspök lépne, akinek a segítője egy Vatikán által kinevezett, de immár Peking által is elismert püspök lenne. A hét jelenlegi, kormányzati kinevezéssel bíró püspök hivatalosan bűnbocsánatot kérne és kapna, így az egyház tagjai maradna.

A Reuters szentszéki forrása elismerte, hogy ez nem nevezhető épp kiváló egyezménynek – a világ más részein az államnak semmilyen beleszólása nincs a püspökök kinevezésébe, a készülő kínai megállapodás viszont valószínűleg megosztja majd valamilyen módon ezt a jogkört. A vatikáni tisztségviselő ugyanakkor azt mondta, nem tudják megmondani, milyen lesz a helyzet tíz-húsz év múlva, lehet, hogy még romlani is fog, ezért szeretnének lépni.

„Ez után még mindig olyanok leszünk, mint a madár a kalitkában, de talán a kalitka nagyobb lesz” – fogalmazott a névtelenül nyilatkozó forrás, ugyanakkor visszautasította azokat a sajtóban megjelent vádakat, amelyek szerint az Apostoli Szentszék eladná a kínai katolikusokat. Azt is elárulta, hogy Ferenc pápa folyamatosan figyelemmel kíséri a tárgyalásokat, a híresztelésekkel szemben nem a háta mögött zajlanak.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.