Hetven év után békülhet ki Kína és a Vatikán

MN

2018. február 1., csütörtök 20:31, frissítve: csütörtök 22:25

Történelmi kibékülés előtt áll a Vatikán és Kína – írja a Reuters. A hírügynökség vatikáni forrására hivatkozva azt közölte: aláírásra kész annak a megállapodásnak a tervezete, amely szabályozná a kínai katolikus püspökök kinevezését, ezzel lehetővé téve, hogy az Apostoli Szentszék és a Kínai Népköztársaság közel hetven év után újra felvegye egymással a diplomáciai kapcsolatot, ami nem sokkal a kommunista hatalomátvétel után szakadt meg.

Kínában a becslések szerint tizenkétmillió katolikus él, két részre szakadva: van egy hivatalos, az állam által elismert Kínai Katolikus Hazafias Szövetség, amelynek püspökeit a pekingi kormány nevezi ki, és vannak a földalatti katolikus közösségek, amelyek a pápát tekintik elöljárójuknak, és nem fogadják el az állami szervezetet. A készülő megállapodás értelmében az Apostoli Szentszéknek a jövőben beleszólása lehet a püspökök kinevezésébe, amivel megszűnhet a megosztottság.

A részletek még nem ismertek teljesen, de a Reuters szerint meglehetősen bonyolult lépéssorozat következhet: a Vatikán által elismert, nyolcvanhét éves pápai prelátus visszavonulna, de a kínai állam elismerné mint nyugalmazott püspököt. A helyére egy kormány által elismert püspök lépne, akinek a segítője egy Vatikán által kinevezett, de immár Peking által is elismert püspök lenne. A hét jelenlegi, kormányzati kinevezéssel bíró püspök hivatalosan bűnbocsánatot kérne és kapna, így az egyház tagjai maradna.

A Reuters szentszéki forrása elismerte, hogy ez nem nevezhető épp kiváló egyezménynek – a világ más részein az államnak semmilyen beleszólása nincs a püspökök kinevezésébe, a készülő kínai megállapodás viszont valószínűleg megosztja majd valamilyen módon ezt a jogkört. A vatikáni tisztségviselő ugyanakkor azt mondta, nem tudják megmondani, milyen lesz a helyzet tíz-húsz év múlva, lehet, hogy még romlani is fog, ezért szeretnének lépni.

„Ez után még mindig olyanok leszünk, mint a madár a kalitkában, de talán a kalitka nagyobb lesz” – fogalmazott a névtelenül nyilatkozó forrás, ugyanakkor visszautasította azokat a sajtóban megjelent vádakat, amelyek szerint az Apostoli Szentszék eladná a kínai katolikusokat. Azt is elárulta, hogy Ferenc pápa folyamatosan figyelemmel kíséri a tárgyalásokat, a híresztelésekkel szemben nem a háta mögött zajlanak.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.