Hetvenketten haltak meg egy szíriai gáztámadásban - Magyar Nemzet

Hetvenketten haltak meg egy szíriai gáztámadásban

MN

2017. április 5., szerda 12:12, frissítve: péntek 16:21

Hetvenketten haltak bele a szíriai Idlíb tartományban elkövetett vegyi támadásba, az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart a mészárlás miatt.

A szíriai polgárháború történetének eddigi legbrutálisabb és legtöbb áldozattal járó gáztámadását követték el kedden az Idlíb tartománybeli Han Sejkun településen: a légi csapásban eddig hetvenketten vesztették életüket, az áldozatok között húsz gyerek és tizenkét nő is van a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint.

Más források – mindenekelőtt a Mentő- és Segélyszervezetek Szövetsége (UOSSM) elnevezésű, Szíriában kórházakat finanszírozó, de párizsi székhelyű szervezet – már korábban száznál több halálos áldozatot említettek. Szerdán ráadásul újabb légi csapások érték a térséget, bár a helyi polgári védelem állítja, ezek már nem jártak további áldozatokkal az MTI összefoglalója szerint.

Jogvédők úgy vélik, vagy a szíriai, vagy az orosz légierő hajtotta végre a támadást. Boris Johnson brit külügyminiszter szerint pedig egyértelmű, hogy a szír hadsereg vegyi fegyvert vetett be a saját népe ellen – írja a BBC.

A vádakat mind az orosz, mind a szír védelmi tárca cáfolta – sőt orosz oldalról most azt állítják, hogy a szír légierő valóban a felkelők egyik fegyverraktárát bombázta Han Sejkunban, és az ott tárolt vegyi anyagok elszabadulása okozott tömeges gázmérgezést a településen.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa francia és brit felvetésre szerdán rendkívüli ülést tart a gáztámadásról; Matthew Rycroft, az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete egyértelműen háborús bűnnek nevezte a keddi támadást, és kérte az ENSZ BT egyes tagjait – köztük az orosz felet –, hogy ne védjék a védhetetlent, vétóikkal ne akadályozzák a tanács munkáját az ügyben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.